Canada Only

5 héérlijke cheesecake-recepten voor de komende kerstdagen!

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

1.    BLUEBERRY CHEESECAKE

een recept van Smulwebkok victorv

Wat heb ik nodig?

  • 400 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 200 gram volle Franse kwark
  • 150 gram blauwe bessen
  • 150 gram volkoren biscuits
  • 100 gram melkchocolade
  • 70 gram gezouten boter
  • 3 eieren
  • 1 limoen

Wat moet ik doen?

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC;
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier;
  • Verkruimel de koek in de keukenmachine;
  • Smelt de boter in een steelpan, voeg één achtste van de suiker toe en meng dit door de koekkruimels;
  • Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel;
  • Breek de chocolade in stukjes en doe de chocolade in een vuurvaste kom of pan;
  • Hang deze in een grotere pan met kokend water en zorg dat de bovenste kom of pan het water niet raakt;
  • Laat de chocolade au bain marie smelten en verdeel deze over de bodem;
  • Meng de roomkaas met de kwark en de rest van de suiker;
  • Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost;
  • Pers de limoen uit, meng het limoensap en de bessen erdoor en schep dit in de vorm;
  • Bak de taart circa veertig minuten in het midden van de oven;
  • Draai de oven terug naar 100 ºC en laat de taart er ongeveer twintig minuten in staan;
  • Garneer de taart eventueel met wat overgebleven blauwe bessen.

2.    CHEESECAKE MET BANAAN EN KOKOS

een recept van Smulwebkok EvelienT01

Wat heb ik nodig?

Voor de cheesecake zelf:

  • 350 gram roomkaas
  • 225 gram chocolate chip cookies
  • 125 gram pure chocolade
  • 75 gram basterdsuiker
  • 55 gram boter
  • 50 gram verse kokosnoot, geraspt
  • 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels kokoslikeur
  • 2 rijpe bananen
  • 1,5 deciliter slagroom
  • 1 zakje gelatinepoeder

Voor de garnering:

  • 1 banaan
  • Citroensap
  • Gesmolten chocolade

Wat moet ik doen?

  • Vet een springvorm met een diameter van 20 centimeter in;
  • Verkruimel de koekjes en doe ze in een kom. Smelt de boter en roer deze door de koekkruimels. Schep het mengsel in de springvorm en druk deze stevig aan tegen de bodem en iets tegen de zijkanten. Zet hem daarna in de koelkast;
  • Meng de roomkaas met de basterdsuiker en voeg hier de kokosrasp en -likeur aan toe;
  • Prak de rijpe bananen en roer ze door de roomkaas;
  • Smelt de chocolade en roer dit door de roomkaas;
  • Strooi de gelatinepoeder op de eetlepels water. Verwarm dit au bain marie tot het helemaal is opgelost en roer ook dit door het mengsel;
  • Klop de slagroom lobbig en spatel dit door het mengsel;
  • Schep alles op de taartbodem, strijk het geheel glad en laat alles ten minste 2 uur opstijven;
  • Snij de banaan voor de garnering in plakken en besprenkel deze met citroensap.
  • Smelt wat chocolade en besprenkel hier de taart mee.

3.    SALTED CARAMEL & CHOCOLATE CHEESECAKE

een recept van Smulwebkok sanvk

Wat heb ik nodig?

  • 600 gram stevige roomkaas
  • 275 gram pure chocolade, grofgehakt
  • 200 gram havermoutkoekjes
  • 200 gram suiker
  • 125 milliliter creme fraîche
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 4 eieren
  • 1 blikje gecondenseerde, gekarameliseerde melk
  • Zeezout

Wat moet ik doen?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius;
  • Pak een springvorm en leg op de bodem een vel bakpapier;
  • Smelt de boter in een steelpan;
  • Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en meng deze met de gesmolten boter;
  • Schep de kruimelmassa op de bodem van de springvorm en druk het geheel met de bolle kant van en lepel tot een gladde laag;
  • Zet de vorm in de koelkast.
  • Smelt de chocolade in een hittebestendige kom op een pan met heet water en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt;
  • Neem de gesmolten chocolade en laat deze 5 minuten afkoelen;
  • Klop in de keukenmachine de roomkaas met de creme fraîche en de suiker tot het een romig geheel is;
  • Klop een voor een de eieren erdoor;
  • Spatel de gesmolten chocolade door het mengsel en schenk het op de koekbodem;
  • Bak de cheesecake in een voorverwarmde oven in één uur gaar, tot de bovenkant stevig voelt;
  • Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur;
  • Laat de cake één uur in de koelkast staan voor een knapperige bodem;
  • Schep de karamel uit het blik en bestrijk de bovenkant van de cheesecake hiermee;
  • Bestrooi de bovenkant met zeezout.

4.    CHOCOLATE PEANUT BUTTER CHEESECAKE

een recept van Smulwebkok twinkerbell

Wat heb ik nodig?

Voor de bodem:

  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1,5 pakje Penny-wafels
  • 1/2 kopje ongezouten pindakaas
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 4 pakjes roomkaas
  • 3 eieren
  • 1,5 kopje bruine suiker
  • 1 pakje pindarotsjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 kopje romige pindakaas
  • 1/8 liter slagroom

Voor de topping:

  • 1 bekertje creme fraîche
  • 1 bekertje sour cream
  • 1 theelepel vanillesuiker

Wat moet ik doen?

De bodem:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius;
  • Verkruimel de Penny-wafels, hak de pindarotsjes en smelt de boter;
  • Mix de verkruimelde Penny-wafels, de pinda’s, de boter, de bruine suiker én een snufje zot in een mengkom totdat de massa goed vermengd is;
  • Druk de massa gelijkmatig op de bodem van de taartvorm en langs de kanten;
  • Bak de bodem in ongeveer 8 tot tien minuten;
  • Laat deze afkoelen op een taartrooster;
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden Celsius.

De vulling:

  • Mix de roomkaas en de bruine suiker goed smeuïg;
  • Voeg de pindakaas en de vanillesuiker erbij en mix het geheel;
  • Voeg een voor een de eieren toe en mix goed na ieder ei;
  • Voeg de slagroom toe en mix het geheel;
  • Roer de gehakte pindarotsjes erdoor;
  • Giet de vulling over de bodem en bak de taart in de oven totdat de randen stevig zijn – ongeveer 55 minuten;
  • Laat de taart in de vorm 10 minuten afkoelen.

De topping:

  • Mix de sour cream, de creme fraîche en de vanillesuiker in een kom;
  • Lepel voorzichtig de topping over de taart en schuif deze voor 5 minuten terug in de oven;
  • Laat de taart afkoelen.

5.    OREO CHOCOLATE CHEESECAKE

een recept van Smulwebkok renate999

Wat heb ik nodig?

  • 300 gram melk- of pure chocolade
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 200 gram Oreo’s met chocoladevulling
  • 150 gram Oreo’s met witte vulling
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 3 dl slagroom
  • 2 pakjes Philadelphia Keuken, Naturel of Light
  • 2 zakjes klopfix
  • 1 zakje vanillesuiker

Wat moet ik doen?

  • Vet een taartvorm in met een beetje boter;
  • Verkruimel de koekjes en vermeng ze met de roomboter;
  • Strijk het geheel glad met de achterkant van een lepel;
  • Brokkel de chocolade in kleine stukjes boven een kom;
  • Smelt de chocolade in 90 seconden op 900 Watt in de magnetron;
  • Laat de chocolade afkoelen tot kamertemperatuur;
  • Klop de Philadelphia, yoghurt, basterdsuiker en vanillesuiker tot een smeuïge massa;
  • Strooi de klopfix al kloppend door de slagroom en klop de slagroom stijf;
  • Spatel de afgekoelde chocolade door het Philadelphia-mengsel;
  • Spatel de slagroom door het chocolade-Philadelphia-mengsel;
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem;
  • Laat de taart minimaal 2 uur in de koelkast opstijven;
  • Versier de taart vlak voor het serveren door de Oreo’s met witte vulling er overheen te strooien.