Canada Only

5 recepten voor een onvervalst Amerikaans kerstdiner!

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

1.    JAMBALAYA MET GAMBA’S

een recept van Smulwebkok leeuw73

Wat heb ik nodig?

  • 700 gram langkorrelige, ongekookte rijst
  • 400 gram gamba’s
  • 400 gram gehakte tomaten
  • 250 gram in plakjes gesneden chorizoworst
  • 6 tenen knoflook
  • 4 kipdrumsticks
  • 4 kippendijen met vel
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 takjes tijm
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 groene paprika
  • 1 grote ui, gepeld of grof gehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • Cayennepeper
  • Krulpeterselie
  • Peper
  • Zout

Wat moet ik doen?

  • Bak de chorizo in een braadpan;
  • Haal de chorizo uit de pan en zet dit opzij;
  • Wrijf de stukken kip in met cayennepeper, peper en zout;
  • Bak de kip op matig vuur bruin;
  • Doe de worst bij de kip in de pan en voeg de ui, paprika, bleekselderij, laurier, tijm, peper en zout toe;
  • Blijf regelmatig roeren en laat het zaakje 10 tot 12 minuten op matig vuur bakken;
  • Doe, zodra de groenten zacht zijn, de knoflook en nog wat peper erbij;
  • Blijf een minuut roeren en voeg daarna de tomaten en kippenbouillon toe;
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het gerecht 25 tot 30 minuten pruttelen;
  • Haal de kip uit het vocht en verwijder het vel en de botjes;
  • Doe de rijst bij het kookvocht en roer alles goed door elkaar;
  • Leg het deksel weer op de pan;
  • Laat de inhoud 15 tot 20 minuten koken tot de rijst gaar is;
  • Roer de gamba’s en het kippenvlees door het rijstmengsel;
  • Roer de peterselie erdoor en serveer de jambalaya.

2.    MEATLOAF

een recept van Smulwebkok matisse

Wat heb ik nodig?

  • 13 eetlepels broodkruimels
  • 8 eetlepels gehakte peterselie
  • 8 eetlepels melk
  • 8 plakes dun gesneden bacon
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2-3 gehakte knoflooktenen
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel Worchestershire-saus
  • 1 gehakte, grote ui
  • 1 kilo gemend gehakt
  • 1/2 eetlepel tijm
  • Zout
  • Peper

Wat moet ik doen?

  • Meng de ketchup, bruine suiker en azijn met elkaar en zet deze apart (voor de saus);
  • Bak de ui en knoflook 5 minuten in de olie en zet deze apart;
  • Meng de eieren met de tijm, zout, peper en mosterd, Worchestershire-saus en melk;
  • Doe het gehakt in een grote kom en meng het eimengsel, broodkruim, peterselie en uimengsel erdoor;
  • Leg het gehakt op het aanrecht en maak er een broodvorm van;
  • Plaats aluminiumfolie op een ovenrek, prik er gaatjes in en leg het gehaktbrood erop;
  • Besmeer het geheel met saus en bedek dit kruiselings met de plakjes bacon;
  • Zet het rek in de oven en zorg voor een bakblik om het vet op te vangen;
  • Bak de meatloaf in 1 uur gaar.

3.    NEW ORLEANS CHICKEN GUMBO

een recept van Smulwebkok Pantomime

Wat heb ik nodig?

Voor de gumbo zelf:

  • 700 milliliter kippenbouillon
  • 300 gram kipfilet in stukjes
  • 275 gram okra in stukjes
  • 200 gram gekookte witte rijst
  • 100 gram andouille of chorizo in blokjes
  • 10 eetlepels plantaardige olie
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 gele ui
  • 1 kleine groene óf rode paprika, in stukjes
  • 1/2 stengel bleekselderij, in schijfjes

Voor het kruidenmengsel:

  • 1 laurierblad
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 mespunt gedroogde basilicum
  • 1 mespunt gedroogde oregano
  • 1 mespunt gedroogde tijm
  • 1 theelepel zout

Wat moet ik doen?

  • Maak eerst het kruidenmengsel van de vereiste ingrediënten;
  • Meng alle kruiden in een kom en wentel de stukjes kip er doorheen tot ze goed bedekt zijn;
  • Verhit de olie in een grote braadpan tot het dampt (200 graden Celsius);
  • Bak de kopstukjes aan tot ze mooi bruin zijn;
  • Draai het vuur lager en laat ze nog 7 minuten gaar worden;
  • Voeg de worst, ui, knoflook en bleekselderij toe en laat een paar minuten al roerend meebakken, tot de groenten zacht zijn (maar niet bruin);
  • Schep alles in een schaal;
  • Verhit 6 eetlepels olie op halfhoog vuur in dezelfde pan en voeg al roerend de bloem toe;
  • Blijf roeren tot de bloem hazelnoot bruin kleurt;
  • Voeg de bouillon toe, roer goed en schep dan het kip- en groentemengsel, de okra, de paprika en de tomaat erbij;
  • Breng het geheel aan de kook en laat dit 30 minuten onafgedekt en zachtjes koken;
  • Schep op ieder bord een bergje gekookte rijst en doe de Gumbo er omheen.

4.    T-BONE STEAKS

een recept van Smulweb-kok rae

Wat heb ik nodig?

  • 2 T-bone steaks (600-700 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden oregano
  • 1 theelepel honing
  • Geraspte schil en sap van één citroen
  • Zout en peper

Wat moet ik doen?

  • Meng alle ingrediënten met elkaar voor de marine;
  • Kerf de vetrand van het vlees regelmatig in;
  • Wrijf de marinade in het vlees;
  • Laat het vlees minstens twee uur in de koelkost marineren;
  • Schroei het vlees aan beide kanten dicht;
  • Rooster de steaks ongeveer tien minuten.

5.    CHRISTMAS TURKEY

een recept van Smulweb-kok erszie

Wat heb ik nodig?

Voor een kalkoen voor zes personen heb je nodig:

  • 1 kalkoen
  • Zout en peper
  • 100 gram boter
  • 100 gram ontbijtspek of bacon

Voor de vulling heb je nodig:

  • 100 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 1 teen knoflook
  • 25 gram boter
  • 250 gram gehakt
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat
  • 10 takjes selderij
  • 10 takjes peterselie
  • 1 ei
  • 3 eetlepels slagroom

Wat moet ik doen?

  • Maak de champignons schoon en hak ze grof. Pel en snipper de ui. Verkruimel het brood. Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten. Pers de knoflook er boven uit.
  • Voeg de champignons toe en bak die ongeveer 3 minuten mee. Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak het gehakt hierin rul. Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen. Knip de blaadjes van de selderij en peterselie fijn.
  • Klop in een kom het ei met de slagroom los en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel. Vul de kalkoen hiermee.
  • Verwijder de zakjes uit de buikholte van kalkoen en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper. Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op.
  • Verwarm de oven voor op 200?C. Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek of bacon. Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen in ongeveer 90 minuten in het midden van de oven.
  • Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvet. Verwijder de bacon of ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem de kalkoen uit de oven en serveer dit met groenten en kastanjepuree.