Amerikaanse restaurants zijn om verschillende redenen een attractie op zich. Zeg nou zelf – spookten deze vragen ook niet door jouw hoofd toen je je allereerste, Amerikaanse menukaart bekeek?
Is nou alles wat je erbij krijgt gratis?
‘All entrees are served with bread, soup, salad and your choice of…’
Een zin die eigenlijk zelden ontbreekt op zo’n kaart. Je zit eigenlijk al vol voor je hoofdgerecht goed en wel is opgediend.
Serveren ze nou echt de hele dag ontbijt?
Ja – bij sommige restaurants kun je om 18:00 gewoon een omelet krijgen, mocht je daar trek in hebben.
Dat principe werkt trouwens ook andersom. Wie om 07:00 opeens hevig verlangt naar een steak van een halve kilo, mag er altijd een bestellen.
‘Hoeveel keuzes zijn er wel niet?
Hash browns of fries. House salad of Caesar salad. Wel of géén uien en champignons op je steak. En dan hebben we het nog niet eens over alle beschikbare sides gehad…
‘Waarom hebben ze hier zo’n obsessie met pindakaas?’
Werp één blik op de desserts en er staan op z’n minst drie items bij waarin pindakaas is verwerkt. Een Peanut Butter Cream Pie, of zoiets. En hoewel dit soort traktaties ook steeds vaker in Nederland opduiken, blijft pindakaas hier toch bovenal iets voor op je bruine boterham.
‘Waarom wordt er zoveel gefrituurd?’
We snappen best het principe van gefrituurde kip. Maar zoiets als een country fried steak is een stuk moeilijker uit te leggen aan iemand die nog nooit in Amerika is geweest.
‘Waarom is alles zo goedkoop?’
Terwijl je een portie krijgt die een stuk groter is dan in Nederland. Toch opvallend…