Canada Only

Religie

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het katholicisme en het protestantisme vormen de twee grootste Amerikaanse geloofsgemeenschappen. De altijd van kracht geweest zijnde freedom of religion zorgt ervoor dat je in het land ook vele andere tradities en geloven vindt. Voorbeelden daarvan zijn het jodendom, de islam en, jawel, de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

Direct naar
Verschillende religies
Bijzondere, religieuze plaatsen

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]

Religie 2 - PixabayAmerikaanse geloofsgemeenschappen

Katholicisme
Het katholicisme heeft, in tegenstelling tot het protestantisme, door de jaren heen te maken gekregen met een terugloop van leden. Dat maakt niet uit, want dit verlies weten ze te compenseren met de aansluiting van nieuwe volgers. Deze Amerikaanse geloofsgemeenschappen hebben genoeg aanhangers over om in iedere woonwijk een flink aantal kerken open te kunnen houden. Dat is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens je road trip door The States.

De meest katholieke regio van de Verenigde Staten is New England in het oosten, terwijl de grootste kathedraal in New York City staat: Saint Patrick’s Cathedral. De Amerikaanse geloofsgemeenschappen staan in de VS van oudsher bekend om haar focus op educatie. Amerika telt zo’n achtduizend katholieke scholen waar bijna 2,3 miljoen kiddies onderwijs krijgen.

Protestantisme
Het protestantisme was de religie van de founding fathers. De Amerikaanse geloofsgemeenschappen zijn vandaag de dag onder te verdelen in twee substromingen: het evangelische protestantisme en het zogenaamde mainline protestantism.

Protestanten vormen een vijfde van de Amerikaanse bevolking en wonen met name in het zuiden. Beide stromingen kunnen terecht in de kerk, maar ook in de megakerk: een opmerkelijk Amerikaans fenomeen waarin plaats is aan zo’n twintigduizend bezoekers. Amerika heeft er twaalfhonderd – de twee grootste varianten staan in Houston, Texas.

Jodendom
Het jodendom is de grootste religie van de Verenigde Staten náást de twee hierboven genoemde christelijke geloven. We maken daarbij onderscheid tussen verschillende, Amerikaanse geloofsgemeenschappen: het gereformeerde jodendom, het conservatieve jodendom en het orthodoxe jodendom. Grote steden als Los Angeles hebben flinke Joodse gemeenschappen, maar de grootst synagoge ter wereld bevindt zich in The Big Apple: New Yorks Temple Emanu-El.

Boeddhisme
Het boeddhisme wordt aangehangen door iets minder dan één procent van de bevolking. Je vindt met name langs de westkust grote, Boeddhistische gemeenschappen. Dit komt deels door het relatief grote aantal Aziatische Amerikanen dat woont in het westen. De twee grootste worship sites liggen beiden in Californië: de City of Ten Thousand Buddhas en de Hsi Lai-tempel.

Meer Amerikaanse geloofsgemeenschappen

Jehova’s Getuigen vormden ooit een lokale religie in de staat Pennsylvania, maar hebben zich inmiddels verspreid over het hele land. Ze vormen 0,7 procent van de populatie. Moslims vertegenwoordigen 0,6 procent van de Amerikaanse bevolking: een van de Amerikaanse geloofsgemeenschappen die qua achtergrond sterk is verdeeld. Amerikaanse moslims zijn voor 37 procent blank, 24 procent Afro-Amerikaans en 20 procent Aziatisch-Amerikaans. De grootste gemeenschappen vind je in de steden New York City, Chicago en Detroit.

Het hindoeïsme wordt aangehangen door 0,4 procent van de Amerikaanse bevolking. De meeste hindoe’s wonen in grote steden als Chicago, Atlanta en Washington DC.

Amerika kent ook een aantal kleine, relatief nieuwe geloven. We noemen bijvoorbeeld New Age (0,4 procent) en Native American-spiritualiteit (0,3 procent).

Het Spaghettimonster? Dat is het symbool van het Pastafarisme: een religie gebaseerd op het tegengaan van scheppingsleer op scholen en waarbij leden zich kenmerken door het dragen een vergiet op hun hoofd. Dat is ook de Amerika en haar Amerikaanse geloofsgemeenschappen – en dan hebben we het nog niet eens over de Church of Beyoncé gehad…

[themify_layout_part slug=”reistips-new-york-city”]

Amerikaanse geloofsgemeenschappenBijzondere, religieuze plaatsen

Crater Lake National Park, Oregon
Crater Lake National Park in de staat Oregon wordt geroemd vanwege haar imposante uiterlijk en indrukwekkende onderwaterleven. De Klamath-indianen geven er echter een hele andere betekenis aan – namelijk die van worship site. Je kunt er ook scubadiven, maar dat is voor hen blijkbaar weinig tot niet interessant.

Temple Emanu-El, New York
De joodse gemeenschappen in New York City kunnen in ieder geval niet zeggen dat het er geen plaats meer was. Temple Emanu-El kan maar liefst 2500 joden tegelijkertijd herbergen, voor verschillende ceremonies. Het verbaast je waarschijnlijk niets, maar Emanu-El is daarmee direct de grootste synagoge ter wereld.

Bell Rock, Arizona
De rotsformatie Bell Rock in Sedona, Arizona is voor veel reizigers niet meer dan wéér zo’n gaaf natuurverschijnsel waarvan er in het Amerikaanse westen echt geen tekort is. Aanhangers van de New Age-religie vinden Bell Rock meer dan dat. De Rock is door hen aangewezen als heilig omdat de stenen een zogenaamde power vortex bevatten. We weten niet exact wat het inhoudt, maar het schijnt iets te maken hebben met mannelijke krachten.

Bighorn Medicine Wheel, Wyoming
Medicijnwielen werden door Native Americans gebruikt om elkaar te genezen indien nodig. Dit exemplaar in Wyoming is geen uitzondering. Leider Burnt Face werd hier volgens de legende geholpen aan de verbrandingen op zijn gezicht. Het Bighorn Medicine Wheel is in feite niet meer dan een kring met stenen. Wie de achtergrond van het monument kent, staat waarschijnlijk toch iets langer stil bij deze bezienswaardigheid in Wyomings Bighorn National Forest: heilig voor een van de meest bijzondere Amerikaanse geloofsgemeenschappen.

Cathedral Of Saint John The Divine, New York
New York City is niet alleen thuis voor de grootste synagoge, maar ook de meest uit de kluiten gewassen kathedraal ter wereld. De Cathedral of Saint John The Divine is een indrukwekkend bouwwerk. Je moet daarvoor wel door het feit heen kijken dat het pand eigenlijk geen dak heeft heen kijken.

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]