Canada Only

11 dingen die je écht nog niet wist over de Disney-parken

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch


Foto: Paul Hiffmayer via Disneyland

1.    In Disneyland wonen muizen. En nee – we doelen niet op Mickey en Minnie. Echte muizen die na sluitingstijd op de restanten van gasten afkomen – die bedoelen we. En daarom wonen er in Disneyland ook veel katten. Ze worden ‘s nachts losgelaten om op het ongedierte te jagen.



Foto: Gene Duncan

2.    Mocht je het geluk hebben om naar zowel Disneyland, Anaheim als Disney’s Animal Kingdom, Orlando te kunnen gaan, stap dan éérst in de Indiana Jones-attractie (Anaheim) en daarna in Dinosaur (Disney’s Animal Kingdom). Hoewel de omgeving compleet anders is, is dit verder dezelfde attractie.



Foto: David Roark

3.    De Hall Of Presidents is een sentimentele, typisch Amerikaanse show waarin alle Amerikaanse ex-presidenten hun opwachting maken. Opvallend is dat iedere president kleding draagt die is gemaakt aan de hand van de technieken uit die tijd. Ter illustratie: Abraham Lincoln’s broek is handwerk omdat er destijds nog geen machines bestonden. Obama’s pak daarentegen komt regelrecht uit de fabriek. Disney World hoopt zo de authenticiteit van de show te behouden.



Foto: Scott Miller

4.    Fan van rock? Dan is Disney World misschien niet helemaal jouw Happiest Place On Earth. Disney’s Polynesian Resort is namelijk de plek waar The Beatles uit elkaar gingen. Gelukkig is er altijd nog de Rock ‘n Rollercoaster Starring Aerosmith…



Foto: David Roark

5.    Wil je jouw vakantievideo’s delen op Facebook of YouTube? Hou er rekening mee dat Disney je vriendelijk verzoekt deze handgemaakte filmproductie te verwijderen. Omdat Disney World een ‘privately-owned theme park’ is, is alles in het park intellectueel eigendom van de Disney’s.



Foto: Ryan Wendler

6.    Disneyland’s Main Street U.S.A. moet een klassieke, Amerikaanse dorpsstraat uit de negentiende eeuw voorstellen. Om de perfectie van Disney nog maar eens te benadrukken: de lampen die hier hangen zijn géén reproducties: ze komen daadwerkelijk uit de negentiende eeuw.



Foto: Kent Philips

7.    America Sings was een muzikale attractie in Magic Kingdom’s Tomorrowland. De show verdween in 1988, maar bepaalde onderdelen zijn hergebruikt in de rit Splash Mountain. Da’s iets wat Disney vaker doet – om toch een beetje te besparen.



Foto: Paul Hiffmayer via Disneyland

8.    De beroemde I Am Not A Crook-speech van Richard Nixon werd gehouden in Disney’s Contemporary Resort. Dat maakt het misschien inderdaad geen crook, maar wel een Disney-fan.



Foto: Gene Duncan

9.    Heb je het je ooit afgevraagd waarom je in Magic Kingdom nóóit werknemers van A naar B ziet lopen? Dat komt omdat er zich onder Magic Kingdom een complete benedenverdieping bevindt. Dit gangenstelsel zorgt ervoor dat Cast Members ongezien van A naar B kunnen komen.


10.    De attractie Pirates Of The Caribbean bevat drie bewegende beeltenissen van Johnny Depp. Heb jij er vier gezien? Dat kan. De échte Johnny Depp staat er namelijk om bekend zich graag tussen de decorstukken te verstoppen.



Foto: Ali Nasser

11.    Wachttijden van vijftig minuten of meer zijn niet zeldzaam in de immens populaire Disney-parken. Er is één troost: je hoeft nooit écht vijftig minuten te wachten. Disney telt namelijk altijd vijf extra minuten bij de daadwerkelijke wachttijd. Op die manier hebben gasten altijd een gevoel ‘dat het wachten wel meeviel’. Slim bedacht.

Disney World bezoeken doe je tijdens een vakantie in Florida. Je kunt in Orlando blijven en alle parken afgaan óf Disney combineren met de rest van Florida. Vakanties in alleen Orlando vind je HIER. Kijk HIER voor rondreizen door de Sunshine State.

Disneyland ligt aan de andere kant van The States, in Californië. De twee parken van het resort zijn een mooie afwisseling tijdens een road trip door het Amerikaanse westen. Dat soort reizen vind je HIER (per auto) en HIER (per camper).