Iedere vrijdag sluiten we de werkweek af met een typisch Amerikaans recept, met dank aan Smulweb. Dit keer: jambalaya met gamba’s!
een recept van Smulwebkok leeuw73
WAT HEB IK NODIG?
- 700 gram langkorrelige, ongekookte rijst
- 400 gram gamba’s
- 400 gram gehakte tomaten
- 250 gram in plakjes gesneden chorizoworst
- 6 tenen knoflook
- 4 kipdrumsticks
- 4 kippendijen met vel
- 4 stengels bleekselderij
- 4 takjes tijm
- 4 verse laurierblaadjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 groene paprika
- 1 grote ui, gepeld of grof gehakt
- 1 rode paprika
- 1 rode peper
- 1/2 liter kippenbouillon
- Cayennepeper
- Krulpeterselie
- Peper
- Zout
WAT MOET IK DOEN?
- Bak de chorizo in een braadpan;
- Haal de chorizo uit de pan en zet dit opzij;
- Wrijf de stukken kip in met cayennepeper, peper en zout;
- Bak de kip op matig vuur bruin;
- Doe de worst bij de kip in de pan en voeg de ui, paprika, bleekselderij, laurier, tijm, peper en zout toe;
- Blijf regelmatig roeren en laat het zaakje 10 tot 12 minuten op matig vuur bakken;
- Doe, zodra de groenten zacht zijn, de knoflook en nog wat peper erbij;
- Blijf een minuut roeren en voeg daarna de tomaten en kippenbouillon toe;
- Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het gerecht 25 tot 30 minuten pruttelen;
- Haal de kip uit het vocht en verwijder het vel en de botjes;
- Doe de rijst bij het kookvocht en roer alles goed door elkaar;
- Leg het deksel weer op de pan;
- Laat de inhoud 15 tot 20 minuten koken tot de rijst gaar is;
- Roer de gamba’s en het kippenvlees door het rijstmengsel;
- Roer de peterselie erdoor en serveer de jambalaya.