Iedere vrijdag sluiten we de werkweek af met een typisch Amerikaans recept, met dank aan Smulweb. Dit keer: New Orleans Chicken Gumbo.
een recept van Smulwebkok Pantomime
WAT HEB IK NODIG?
Voor de Gumbo zelf:
- 700 milliliter kippenbouillon
- 300 gram kipfilet in stukjes
- 275 gram okra in stukjes
- 200 gram gekookte witte rijst
- 100 gram andouille of chorizo in blokjes
- 10 eetlepels plantaardige olie
- 4 eetlepels bloem
- 4 tomaten, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 gele ui
- 1 kleine groene óf rode paprika, in stukjes
- 1/2 stengel bleekselderij, in schijfjes
Voor het kruidenmengsel:
- 1 laurierblad
- 1 snufje cayennepeper
- 1 mespunt gedroogde basilicum
- 1 mespunt gedroogde oregano
- 1 mespunt gedroogde tijm
- 1 theelepel zout
WAT MOET IK DOEN?
- Maak eerst het kruidenmengsel van de vereiste ingrediënten;
- Meng alle kruiden in een kom en wentel de stukjes kip er doorheen tot ze goed bedekt zijn;
- Verhit de olie in een grote braadpan tot het dampt (200 graden Celsius);
- Bak de kopstukjes aan tot ze mooi bruin zijn;
- Draai het vuur lager en laat ze nog 7 minuten gaar worden;
- Voeg de worst, ui, knoflook en bleekselderij toe en laat een paar minuten al roerend meebakken, tot de groenten zacht zijn (maar niet bruin);
- Schep alles in een schaal;
- Verhit 6 eetlepels olie op halfhoog vuur in dezelfde pan en voeg al roerend de bloem toe;
- Blijf roeren tot de bloem hazelnoot bruin kleurt;
- Voeg de bouillon toe, roer goed en schep dan het kip- en groentemengsel, de okra, de paprika en de tomaat erbij;
- Breng het geheel aan de kook en laat dit 30 minuten onafgedekt en zachtjes koken;
- Schep op ieder bord een bergje gekookte rijst en doe de Gumbo er omheen.
Bewaar dit recept op Smulweb!