Canada Only

Recept: New Orleans Chicken Gumbo

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Iedere vrijdag sluiten we de werkweek af met een typisch Amerikaans recept, met dank aan Smulweb. Dit keer: New Orleans Chicken Gumbo.

een recept van Smulwebkok Pantomime

WAT HEB IK NODIG?

Voor de Gumbo zelf:

  • 700 milliliter kippenbouillon
  • 300 gram kipfilet in stukjes
  • 275 gram okra in stukjes
  • 200 gram gekookte witte rijst
  • 100 gram andouille of chorizo in blokjes
  • 10 eetlepels plantaardige olie
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 gele ui
  • 1 kleine groene óf rode paprika, in stukjes
  • 1/2 stengel bleekselderij, in schijfjes

Voor het kruidenmengsel:

  • 1 laurierblad
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 mespunt gedroogde basilicum
  • 1 mespunt gedroogde oregano
  • 1 mespunt gedroogde tijm
  • 1 theelepel zout

WAT MOET IK DOEN?

  1. Maak eerst het kruidenmengsel van de vereiste ingrediënten;
  2. Meng alle kruiden in een kom en wentel de stukjes kip er doorheen tot ze goed bedekt zijn;
  3. Verhit de olie in een grote braadpan tot het dampt (200 graden Celsius);
  4. Bak de kopstukjes aan tot ze mooi bruin zijn;
  5. Draai het vuur lager en laat ze nog 7 minuten gaar worden;
  6. Voeg de worst, ui, knoflook en bleekselderij toe en laat een paar minuten al roerend meebakken, tot de groenten zacht zijn (maar niet bruin);
  7. Schep alles in een schaal;
  8. Verhit 6 eetlepels olie op halfhoog vuur in dezelfde pan en voeg al roerend de bloem toe;
  9. Blijf roeren tot de bloem hazelnoot bruin kleurt;
  10. Voeg de bouillon toe, roer goed en schep dan het kip- en groentemengsel, de okra, de paprika en de tomaat erbij;
  11. Breng het geheel aan de kook en laat dit 30 minuten onafgedekt en zachtjes koken;
  12. Schep op ieder bord een bergje gekookte rijst en doe de Gumbo er omheen.


Bewaar dit recept op Smulweb!