Canada Only

Zo onderscheid je een écht van een nep weerbericht

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

Naar Amerika? Dan heb je de kans dat je vlak voor vertrek wordt geconfronteerd met een weerbericht des doods dat er ongeveer zó uit ziet:

Moet je jouw vakantie cancellen? Rekening houden met acht meter sneeuw? Een extra koffer meenemen voor achttien paraplu’s? Nope, geen van dat. Meestal zijn dit soort weerberichten namelijk zo fake als wat.

Meteoroloog Brad Nitz weet er alles. Hij werkt voor WSB-TV, een weerstation in Atlanta, en spendeert het grootste deel van zijn tijd aan het geruststellen van Amerikanen die bang zijn dat zo’n weerbericht daadwerkelijk de apocalyps aankondigt. Soms zijn deze berichten ook afkomstig ván WSB-TV, wat de angst er niet minder op maakt.

In vrijwel alle gevallen blijven de historische ijs- en sneeuwstormen gewoon weg. De voorspelling is er vaak een die drie weken van tevoren is gedaan. Zo’n vooruitzicht komt dan wel van officieel erkende bronnen af, maar is totaal niet nauwkeurig. Daadwerkelijke voorspellingen worden maximaal twee dagen van tevoren gedaan –  en zelfs dan is niets zo veranderlijk als het weer. Voor sociale media bestonden kreeg je dergelijke berichten ook nooit te zien, maar sinds amateurs – zogenaamde wishcasters – zich hiermee bemoeien duikt er om de zoveel tijd een onheilspellend weerbericht op.

Hoe onderscheid je een écht van een nép weerbericht? Dat doe je door drie punten na te lopen.

1.    Check waar de map vandaan komt. Sommige wishcasters zijn lui en shoppen niet eens de datum eruit. Als die al niet klopt, weet je genoeg.

2.    Staat er geen datum op de afbeelding? Google dan de naam van de persoon of organisatie die het bericht heeft gepubliceerd. Zo zie je direct of het een betrouwbare bron is. Onthou daarbij dat gecertificeerde meteorologen voorspellingen pas twee dagen van tevoren doen.

3.    Daarnaast is er altijd de too-good-to-be-true-regel. Florida heeft nóóit twintig centimeter sneeuw gehad – een bericht waarin dit wordt aangekondigd is vrijwel altijd ongeloofwaardig.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen