Canada Only

10 dingen die je moet weten vóór je een Amerikaanse pizza bestelt

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

1.    Allereerst is er de grootte. De schrikbarende grootte. Een Amerikaanse mediumpizza is ongeveer wat we in Nederland krijgen als we large bestellen. Een Amerikaanse large-pizza vertoont veel gelijkenissen met een vrachtwagenwiel.


2.    Een Amerikaanse pizza verschilt nogal van de traditionele, Italiaanse uitvoering. Laatstgenoemde is dunner, knapperig en vers belegd. De Amerikaanse pizza is eigenlijk vooral belegd.


3.    Tóch liever knapperig? No worries – bij bijvoorbeeld Pizza Hut kun je de Thin ‘N Krispy-pizza nemen. Die is, niet geheel verrassend, dunner en knapperiger, maar alsnog dikker dan de Europese variant.


4.    Je moet weten dat Amerikanen bijzonder creatief zijn in het toevoegen van nóg meer koolhydraten in de sowieso niet erg caloriearme schijf. Pizza Hut vult, op verzoek, de rand met gesmolten kaas…


5.    …en je moet ook niet raar opkijken wanneer je een onverwachte hot dog tegenkomt. De Hot Dog Pizza is namelijk écht een ding in The States.


6.    Goed – de Amerikaanse pizza’s mogen dan niet helemaal voldoen aan de richtlijnen van The Green Happiness, maar lekker zijn ze wel. En wie tóch gezond wil doen: je kunt jouw Papa John’s-pizza beleggen met de meest uiteenlopende veggies. Bananenpepers, bijvoorbeeld.


7.    Voor pizzaminnende reizigers die naar Chicago gaan hebben we twee woorden die je moet weten vóór je een Amerikaanse pizza bestelt: Deep en Dish.


8.    Je hoeft overigens niet per se naar een restaurant voor een goede pizza. Ook de plaatselijke Walmart heeft een ruime selectie pizza’s die door hun omvang nét aan in de diepvries passen.


9.    Sommige diepvriesuitvoeringen komen met extraatjes voor als de pizza alleen niet genoeg voor je was. Een zak koek, bijvoorbeeld…


10.    En mocht je wél zin hebben in een pizza, maar niet in het halen ervan: in Amerika wordt er natuurlijk gewóón bezorgd. Matter of fact – Pizza Hut is de eerste fastfoodketen die haar producten naar de ruimte heeft bezorgd. Grote kans dat ze je hotelkamer ook wel weten te vinden.