Afrika OnlyCanada Only

Zoek

10 dingen die je nóg niet wist over San Francisco’s Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

1. De brug is niet goud. Ja, lach maar. Er zijn veel mensen die denken dat er iets van goud zit verwerkt in het design van de Golden Gate Bridge. Maar helaas: voor de moderne goudzoeker valt er hier niet veel te halen.

2. De brug is ook niet rood. De daadwerkelijke kleur van de Golden Gate Bridge wordt omschreven als ‘international orange’.

3. Over die kleuren gesproken: de Amerikaanse marine had destijds hele andere plannen. Zij stonden erop dat de brug geel-zwart gestreept werd. Gelukkig hebben de ontwerpers dit verzoek hartelijk genegeerd.

4. Het verhaal waarin wordt gesteld dat de Golden Gate Bridge haar naam heeft te danken aan de goudzoekers die San Francisco binnenkwamen, is een fabeltje.

5. Je betaalt een aantal dollars aan tol wanneer je met je auto over de brug wilt rijden. Desondanks hebben de tolambtenaren door de jaren heen ook andere betaalmiddelen geaccepteerd. Een greep uit de collectie: een paar oude schoenen en een kunstgebit.

6. Het kostte 35 miljoen dollar om de brug te maken. Best een hoop geld in 1937…

7. Tijdens de bouw van de Golden Gate Bridge kwamen nogal wat mensen om het leven. Er zijn ook negentien mensen die van de brug vielen, maar de val overleefden. Die noemden zichzelf daarom de Halfway To Hell Club. Zes leden zijn nog steeds in leven.

8. De drukste dag ooit? Dat was 27 oktober 1989 toen de Bay Bridge werd gesloten vanwege de Loma Prieta-aardbeving, waardoor 162.414 automobilisten gedwongen de Golden Gate Bridge moesten nemen.

9. Tussen 1937 en 1970 moesten ook voetgangers de knip trekken voor een overtocht.

10. Paarden mogen de brug niet op. En ja, in 2009 moest er een ruiter mét knol van de Golden Gate Bridge worden verwijderd.