Canada Only

10 dingen die je nog niet wist over het Witte Huis

Alle Amerikaanse presidenten
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Bijzondere, opvallende en vreemde feiten over de ambtswoning van de Amerikaanse president.

1. Er bestaat nóg een Wit Huis

Soort van, dan. Een Ierse architect schijnt de blauwdrukken te hebben. Zodoende staat er in Dublin, Ierland een huis dat verdacht veel op de versie in DC staat: het Leinster House. Klein verschil: deze versie is niet wit.

2. George Washington heeft er nooit gewoond

Amerika’s eerste president was flink betrokken bij het ontwerp en de constructie. Eenmaal af is hij er echter nooit gaan wonen. Zodoende werd John Adams de eerste president die het Witte Huis betrok.

3. Het heette niet altijd het Witte Huis

Theodore Roosevelt gaf die naam in 1901. Daarvoor luisterde het huis naar namen als Presidents House, Presidents Castle en Executive Mansion.

4. In 1933 werd het huis rolstoeltoegankelijk

Op voordragen van Franklin Roosevelt. Hij liet een lift bouwen en maakte zelfs het zwembad toegankelijk voor mensen met een handicap.

5. Wonen in het Witte Huis kost geld

Donald Trump hoeft geen huur te betalen, maar van zijn salaris van $400.000 wordt wel een deel ingehouden voor boodschappen en schoonmakers.

6. De West Wing kwam er later pas bij

Theodore Roosevelt liet dit deel bouwen om werk en privé gescheiden te houden. William Taft maakte er uiteindelijk de Oval Office van.

7. Het spookt in het Witte Huis

…volgens Abraham Lincoln, althans. En hij is niet de enige. Ook verschillende gasten, waaronder de Britse premier Winston Churchill, zag paranormale verschijningen.

8. Het Witte Huis heeft een bowlingbaan…

…en een bloemenwinkel. En een chocoladezaak. En een tandarts. Allemaal in de kelder. Die bowlingbaan was overigens een ideetje van president Nixon.

9. Twee koffiezetapparaten in het Witte Huis zijn cadeautjes van Tom Hanks

De acteur deed ze cadeau nadat hij tijdens een bezoek zag dat er nergens een espresso-maker stond.

10. Het is een traditie om er, op je laatste werkdag als president, een bende van maakt…

…zodat je opvolger met de gebakken peren zit. Bill Clinton haalde alle W’s uit de 62 toetsenborden. Bush zelf knipte een aantal telefoonkabels door.

Wil je het Witte Huis ooit zien? Vlieg dan naar Washington DC of combineer een bezoek met een road trip door het Amerikaanse oosten. Hotels in de hoofdstad vind je hier. Huurauto’s vind je hier.

Witte Huis, Washington DC
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only