Canada Only

10 dingen over Manhattan die je nóg niet wist

New York City
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Je hebt er weinig aan als je naar New York gaat, maar ach…

door Boy Tijbosch

1.    Manhattan kost 24 dollar

Althans, dat is de prijs die ene Peter Minuit ooit betaalde voor de hele stad. Niet dat het destijds zo’n mooie metropool was: het stuk land stond meer bekend om bloederige veldslagen dan om stijlvolle wolkenkrabbers.

2.    Grand Central Terminal ligt met een reden aan 42nd Street

De stoomlocomotieven die in het verleden door NYC denderden, maakten zo’n hels kabaal dat men zich hevig verzette tegen de komst van een station. ‘Bouw ‘m maar rond 42nd Street’, aldus de gemiddelde New Yorker. Die straat lag wat verder van het dagelijks leven af. Anno 2015 maakt het niets meer uit: 42nd Street is net zo volgebouwd als alle anderen.

3.    Als je precies 28 mph rijdt, sta je nóóit voor een rood stoplicht

Er zijn wel een aantal kanttekeningen. 1. Dit geldt alleen voor First Avenue. 2. Dit is alleen mogelijk wanneer er niemand rijdt, wat in Manhattan praktisch nooit voorkomt. 3. Ooit gaat er natuurlijk een licht op rood. Deze snelheid zorgt er wél voor dat je gegarandeerd vier groene lampen meepakt.

4.    Manhattan heeft een 6 1/2 Avenue

En nee, het is geen Harry Potter-achtig tafereel. Tussen Sixth en Seventh Avenue bevinden zich een aantal publieke ruimtes die dit sprookjesachtige adres hebben. Ga maar kijken: er hangen borden.

5.    Wall Street werd in 1920 gebombardeerd…

…en de dader is nog altijd spoorloos (en hoogst waarschijnlijk overleden). De schade van dit bombardement is nog altijd te zien aan een aantal gebouwen.

6.    De eerste metrolijn werd in het geheim gebouwd

Toen New York nog een redelijk corrupt stadsbestuur had, wilde men in het gemeentehuis niets weten van een metroverbinding. Vandaar dat Alfred Ely Beach zijn grote droom, een ondergrondse trein, in het geheim moest bouwen. Dat Beach wel van uitdagingen hield, blijkt uit het feit dat hij de metro pal onder het gemeentehuis door liet lopen.

7.    De Brooklyn-Battery Tunnel was er bijna nooit geweest

Dit moest eigenlijk een brug worden: een constructie die het nabijgelegen Battery Park compleet van de kaart had geveegd.

8.    Manhattan had bijna een supersnelweg vlak langs de wolkenkrabbers

Architect Moses wilde de Lincoln Tunnel en de Queens-Midtown Tunnel vervangen door een snelweg van zes banen die zich om de wolkenkrabbers heen moest wringen. Het plan genoot populariteit, maar ging om onbekende redenen toch niet door.

9.    Manhattan had vroeger véél meer bovengrondse treinen

Een beetje zoals in Chicago. Maar na de komst van de metro werden veel van deze spoorbanen met de grond gelijk gemaakt. Een enkele variant werd jaren later omgetoverd tot stadspark.

10.    Manhattan heeft een Main Street

Ja, zelfs Manhattan heeft een hoofdweg. Deze vind je alleen niet op het vasteland, maar op Roosevelt Island. En omdat dit park wettelijk deel uitmaakt van Manhattan heeft Manhattan, net zoals iedere andere stad in Amerika, een ouderwetse Main Street.