Canada Only

10 gewoontes die Amerikanen als onbeleefd beschouwen

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

1.    Vloeken

Of het nu gaat om onkuise taal in het openbaar of een potje schelden tijdens privégesprekken: een Amerikaan is geen voorstander van vloeken, onderbroekenlol of sekspraat. Is dat niet in Nederland ook zo? Jawel, maar in een doorsnee Hollandse mannengroep betekent het woord ‘pik’ gewoon hetzelfde als ‘vriend’. En geen Amerikaan die z’n maat ‘dick’ noemt. Tenzij dat z’n naam is – natuurlijk.

2.    Amerika bekritiseren

Wij Nederlanders mogen graag klagen. Het weer, de politiek, het weer, het verkeer, het weer, het gedrag van anderen en het weer zijn favoriete onderwerpen. De Amerikaan niet. Die is doorgaans trotser op zijn land. Hou daarom die discussie over hoe goed of fout Amerika nu eigenlijk is maar gewoon voor je.

3.    Te weinig fooi geven

Serveersters in restaurants worden vaak niet betaald en moeten rondkomen van de ‘tips’ die onder meer de gierige Hollanders op tafel achterlaten. Je snapt dat ze er niet blij mee zijn wanneer je aan komt zetten met een bedrag dat niet minstens vijftien procent van de totale rekening bedraagt – hoewel de meeste werknemers tamelijk goed zijn in het verbergen van hun innerlijke woede door middel van een vriendelijk ‘thanks for coming!’.

4.    Een Amerikaan ‘Yank’ noemen

Die bijnaam wordt zelfs in New York niet gewaardeerd.

5.    De waarheid spreken

Opbouwende kritiek is de gemiddelde Amerikaan vreemd. Het is hier misschien logisch om openlijk je gedachten te bespreken, maar in de VS het behoorlijk not-done om bijvoorbeeld  te zeggen dat iemand dikker is geworden. Oók wanneer iemand daadwerkelijk op een ton lijkt is het verstandig de waarheid achterwege te laten.

6.    Duwen

En daarmee doelen we op het betere duw- en trekwerk in bijvoorbeeld de trein. Waar sommige Nederlanders in staat zijn om oma met hond en al uit de wagon te kieperen doen Amerikanen, zelfs in de volste New Yorkse metro, hun uiterste best elkaar te vermijden. Jezelf naar binnen pushen is een garantie voor boze blikken.

7.    ‘OBER!’ roepen

Het restaurantpersoneel komt écht wel. Da’s ook logisch, want anders krijgen ze die belangrijke fooi (zie punt drie) niet.

8.    Een persoonlijk gesprek beginnen

Een Amerikaan hecht meer waarde aan zijn persoonlijke leefomgeving. Kom dus niet aan met vragen als ‘Wanneer ga jij eens een keer trouwen?’ want dit wordt allerminst op prijs gesteld.

9.    Topless naar het strand

De Nederlandse kust heeft specifieke plaatsen waar naakt recreëren is toegestaan, maar het is niet ongewoon om óók daarbuiten vrouwen te spotten die ieder lichaamsdeel kennis laten maken met de schaarse Hollandse zonnestralen. Da’s in Amerika hoogst ongebruikelijk en vaak ook verboden.

10.    Spuwen

Heb je ooit een Amerikaan op de grond zien spuwen? Waarschijnlijk niet – dit is voor een Amerikaan behoorlijk ongebruikelijk. Bewaar die rochel dus voor een gepast moment.


NIEUW! HET AMERIKA ONLY MAGABOOK

Hij is eindelijk klaar én bestelbaar: het Amerika Only Magabook. Hét boek voor echte VS-liefhebbers: 120 kleurrijke pagina’s en volledig reclamevrij.