Canada Only

10 spetterende feiten over de Niagara Falls

Niagara Falls
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Derk Bruger

De Niagara Falls zijn één van de meest indrukwekkende plekken van Noord-Amerika. Het stukje natuurschoon op de Amerikaans-Canadese grens is een echte toeristische trekpleister. Met de volgende feitjes ben jij goed voorbereid op je volgende bezoek aan de watervallen.

1. De drie watervallen hebben officiële namen. Als je vanaf de Amerikaanse kant kijkt heb je van links naar rechts de Canadian (of Horseshoe) Falls, de Bridal Veil Falls en de American Falls.

2. Volgens de United States Geological Survey ligt ongeveer een derde van de Canadian Falls op Amerikaanse grondgebied. Aan de andere kant ligt Terrapin Point officieel in Canada.

3. De waterval kan bevriezen, maar niet echt. Het water blijft altijd stromen. Wel komt het voor dat water en de mist voor ijsformaties zorgen. Als de kou lang genoeg duurt kan er zelfs een ijsbrug ontstaan. Tot 1912 mochten toeristen daar nog overheen lopen.

4. Twee keer lagen The Falls droog. Eerst in 1848 door een ijsblokkade verderop in de rivier. In 1969 lag deze zelfs een aantal maanden droog omdat het idee er was om rotsen aan de voet weg te halen om de watervallen mooier te maken. Dit plan bleek uiteindelijk te duur.

5. Annie ‘Queen of the Mist’ Taylor, een 63-jarige oud-schooljuf uit Michigan, was op 24 oktober 1901 de eerste persoon die over de waterval in een regenton naar beneden ging en overleefde. De weduwe hoopte hiermee geld te verdienen voor haar oude dag. Dat lukte helaas niet. Uiteindelijk heeft ze nog twintig jaar als straatverkoper souvenirs verkocht bij de watervallen.

6. Het boek ‘De hut van Oom Tom’ van Harriet Beecher Stowe was deels gebaseerd op een trip van Stowe naar The Falls en haar interesse in dominee Josiah Henson die slaven via de Niagara-rivier Canada binnen smokkelde.

7. In totaal stort er per seconde zo’n 2.867.450 liter water naar beneden over de drie watervallen.

8. Door de erosie van het water verschuiven The Falls jaarlijks zo’n dertig centimeter naar achteren. Wetenschappers verwachten dat de Niagara-watervallen over 50.000 jaar niet meer bestaan. Tijd genoeg dus om ze te bekijken.

9. De films Superman, Niagara en Pirates of the Caribbean werden deels bij de Niagara-watervallen opgenomen.

10. Niagara Falls staat bekend als de huwelijksreishoofdstad van de wereld.

ZELF DE WATERVALLEN BEZOEKEN

Er zijn meerdere reisopties om de Niagara Falls te bezoeken, bijvoorbeeld deze groepsreis van FOX, verre reizen van ANWB. Krijg je er ook nog New York City en Washington DC bij. Kijk hier voor méér informatie!