Canada Only

20 dingen die je niet wist over Yellowstone en Grand Teton National Park

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Derk Bruger

Van Grand Teton National Park naar Yellowstone National Park is het maar een klein stukje rijden. Sterker nog, de routebeschrijving van het ene park naar de andere is simpel: rechtdoor over de John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway. Hieronder vind je een paar feitjes om je voor te bereiden op je volgende trip.

YELLOWSTONE NATIONAL PARK

 1. Het schilderij Grand Canyon of the Yellowstone van Thomas Moran was het eerste landschapsschilderij dat in de lobby van het Amerikaanse senaat hing en leverde Moran $10,000 op.
 2. Toen Yellowstone werd opgericht, waren Wyoming, Idaho en Montana, waarin het park ligt, nog geen staten. Hierdoor was er weinig oppositie tegen het park.
 3. Tijdens de bosbranden van 1988 klaagden zaken in het park dat de brand het toerisme zou stoppen. In 1989 kwamen er echter meer bezoekers dan ooit. Mede door de brand steeg (!) het aantal elanden en grizzlyberen.
 4. Tussen 1925 en de herintroductie in 1995 leefden er welgeteld nul wolven in Yellowstone.
 5. Jaarlijks produceert Yellowstone zo’n vier miljard kubieke meter aan water. Hierdoor is het een van de grootste bronnen voor water in West-Amerika.
 6. Yellowstone National Park is groter dan Rhode Island en Delaware bij elkaar.
 7. In het park staat een gevangenis. Ook beschikt het over een eigen federale rechter en een FBI-agent.
 8. Old Faithful, de bekendste van de meer dan driehonderd geisers in het park, spuit elke 91 minuten.
 9. Yellowstone National Park werd in 1872 opgericht door President Ulysses S. Grant en was daarmee het eerste nationale park van Amerika.
 10. Jaarlijks vinden het in het park zo’n tweeduizend aardbevingen plaats.

GRAND TETON NATIONAL PARK

 1. De top van de Grand Teton, de hoogste berg uit de keten, ligt op 4.199 meter hoogte.Jaarlijks beklimmen meer dan duizend fanatiekelingen deze formatie.
 2. De Fransen zijn verantwoordelijk voor de naam van de bergketen, een naam die verwijst naar de vrije vertaling van ‘grote borsten’. De naam die de Shoshoni-Indianen aan de bergen gaven was minder expliciet en betekende ‘grijze vaders’.
 3. De Grand Tetons zijn ongeveer tien miljoen jaar oud. Daarmee behoren de bergen tot de jongste in de wereld. De rotsen in het park zijn van gneiss en kunnen wel twee miljard jaar oud zijn.
 4. Op 15 juni 1971 was Bill Briggs de eerste persoon die de Grand Teton op skis afdaalde. Hiermee zorgde hij voor een boost in de populariteit van het alpineskiën in Noord-Amerika.
 5. De omwonenden waren in 1929 tegen het uitroepen van het National Park door President Calvin Coolidge. Toen Franklin D. Roosevelt in 1943 tegen de wil van het volk ook nog eens Jackson Hole bij het park betrok, protesteerden de boeren onder leiding van filmster Wallace Beery door vijfhonderd runderen door het beoogde park te laten grazen.
 6. John Colter wordt door velen gezien als de eerste Mountain Man van Amerika. Historici weten waar Colter’s reis begon en eindigde. Wat daar tussenin gebeurde blijft giswerk. Maar er zijn aanwijzingen die er op duiden dat hij lang tussen de Grand Tetons woonde.
 7. Grand Teton is het enige nationale park van Amerika dat beschikt over een commercieel vliegveld. Jackson Hole Airport werd gebouwd in 1930 en later opgeslokt door het park.
 8. In het park leven zowel de grootste (de trompetzwaan) als de kleinste vogel (Calliope-kolibrie) van Noord-Amerika.
 9. De Gaffel-bok is een van de zoogdieren die je in het park tegenkomt. Deze eenhoevige is het snelste dier van het westelijk halfrond en heeft een topsnelheid van zo’n negentig kilometer per uur. Op de hele wereld is alleen de cheetah sneller.
 10. Op de bergen zijn twaalf gletsjers te vinden. De helft er van vind je in de Cathedral Group, tussen de hoogste toppen van de keten.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

BEIDE PARKEN ZIEN?

FOX, Verre Reizen van ANWB biedt een groot aantal rondreizen waarmee je langs beide parken komt. Wij raden vooral de 16-daagse rondreis door Yellowstone en de Rocky Mountains aan. Kijk hier voor méér informatie!