Canada Only

5 absurde plannen voor New York die gelukkig nóóit zijn doorgevoerd

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch


1.    EEN DOME OVER MANHATTAN

't Klinkt absurd, zo'n enorme koepel boven de wolkenkrabbers van Manhattan. En tóch is dit ooit een vrij serieus bedoeld idee geweest. Architect Buckminster Fuller is de geestelijk vader van het nooit verschenen fenomeen: volgens hem moest de koepel klimaatcontrole bewerkstelligen én Amerika behoeden tegen, jawel, atoombommen.

2.    EEN DROOGLEGGING VAN DE HUDSON

Zonder de Hudson géén New York. Over welke wereldberoemde rivier moet de Brooklyn Bridge anders reizigers heen helpen? Maar in een grijs verleden is het de bedoeling geweest een deel van het water droog te leggen. Handig, want op dat nieuwe stukje Manhattan kon men direct nieuwe skyscrapers bouwen. Het project, dat New York rechtstreeks met New Jersey zou verbinden, bleek onhaalbaar vanwege de kosten: in huidige prijzen moest de stad er zo'n 17 miljard dollar voor neertellen.

3.    EEN HELIKOPTERPLATFORM IN BRYANT PARK

Bryant Park: een van NYC's meest romantische bestemmingen, voornamelijk vanwege de enorme ijsbaan waar stelletjes graag samenkomen. Hóe anders was dat geweest wanneer het plan van ontwerper Raymond Loewy doorgang had gevonden. Loewy stond niet bekend om zijn subtiliteit: hij wilde een groot, grijs helikopterplatform in het park, dwars op de kleurrijke bloemperken en de onschuldig fladderende vlinders. Om het nóg stijllozer te maken: hij wilde het combineren met de bouw van een schuilkelder.

4.    EEN SAGRADA FAMÍLIA IN MANHATTAN

Nadat kunstenaar Antoni Gaudí zo'n beetje half Barcelona had voorzien van zijn kenmerkende bouwstijl, zocht hij zijn heil overzees. In New York zag hij graag een enorm Gaudi Hotel verrijzen, een beetje in de stijl van zijn bekendste werk: de kerk Sagrada Família. Ondanks dat het waarschijnlijk niet had gepast bij alle kantoorgebouwen, zijn wij tóch naar het nooit verschenen resultaat.

5.    EEN VLIEGVELD IN MIDTOWN

Inderdaad, een vliegveld in hartje Manhattan. De reden? JFK, Newark en LaGuardia liggen zo ver weg. De terminal moest komen aan de westkant van de wijk Midtown, tussen 24th en 71h Street. De uitvoering is er nooit gekomen: het project werd afgeblazen toen bleek dat het vliegveld nét groot genoeg kon zijn voor binnenlandse vluchten.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

NAAR NEW YORK?

Plannen het huidige New York te zien? Kijk dan op TUI.nl en ontdek het voordelige aanbod New York-reizen!