Canada Only

5 Amerika-stranden waar de kans op een haaienaanval het grootst is

Florida - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

De laatste tijd rept het (internationale) nieuws opvallend vaak over haaienaanvallen. Deze week overleed er een Australische tiener na een aanval van een witte haai. En in februari nam een Caribisch exemplaar een hap uit de arm van Freek Vonk.

Nu zitten we aan de Noordzee tamelijk veilig. Maar wie graag in de VS komt, moeten we toch een beetje waarschuwen. Want hoewel Australië de nummer één op het gebied van haaienaanvallen lijkt te zijn, is Florida nog altijd de officieuze haaienhoofdstad van de wereld. Geen zin in Jaws-achtige taferelen? Dan is het maar beter om déze stranden gewoon te mijden…

5.    O’AHU, HAWAII

Helaas doet niet alleen Florida een gooi naar de twijfelachtige eer om Amerika’s meest haairijke staat te zijn. Hawaii’s O’ahu heeft door de jaren heen meermaals te maken gehad met brute aanvallen. 35 – om precies te zien. Vijf daarvan hadden een fatale afloop.


4.    MAUI, HAWAII

Dat geldt ook voor de stranden van Maui. Sterker nog – volgens de International Shark Attack Files zijn hier méér aanvallen geweest: 55. Het aantal doden staat eveneens op vijf.


3.    PALM BEACH COUNTY, FLORIDA

West Palm Beach, Delray Beach en het strand van Boca Raton zijn in totaal goed voor 67 haaienaanvallen. De beesten lijken hier – gelukkig – wel iets minder effectief: er vielen tot dusver geen slachtoffers.


2.    BREVARD COUNTY, FLORIDA

De stranden van Brevard County worden veel bezocht door toeristen die even iets anders willen dan Orlando’s pretparken. Stranden als Cocoa Beach en Satellite Beach zijn vaak packed: logisch dat je hier dan ook meer aanvallen krijgt. 122 in totaal, met één dode in 1934.


1.    VOLUSIA COUNTY, FLORIDA

Volusia County is met 267 aanvallen de absolute, maar twijfelachtige winnaar wanneer het gaat over haaienaanvallen. New Smyrna Beach, officieus omgedoopt tot Shark Attack Capitol Of The World, neemt er daarvan maar liefst 239 voor haar rekening. Verrassend genoeg had geen van de aanvallen een dodelijke afloop. Volgens experts komt dit omdat er hier veel jongen voorkomen waarvan de bijtskills iets minder zijn ontwikkeld.