Canada Only

5 Amerikaanse kerstweetjes voor tijdens het gourmetten

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Derk Bruger


1.    DE KERSTMAN DRAAGT ROOD EN WIT DANKZIJ COCA-COLA

Tot aan 1931 droeg de Kerstman verschillende kleuren: blauw, groen, bruin beige – verzin ’t maar. Tót Coca-Cola in 1931 een enorme reclamecampagne begon met in de hoofdrol een rood-witte Santa. Die commercials waren zó overheersend dat het de kledingkeuze van de gulle gever voorgoed vastlegde.


2.    DE KERSTBOOM SLOEG IN EERSTE INSTANTIE NIET AAN

De kerstboom werd rond het jaar 1830 in de VS geïntroduceerd, maar het duurde tot 1846 voor de boom aan populariteit won. Dat hebben de Amerikanen te danken aan Prins Albert van Duitsland. Hij bracht zijn Tannebaum éérst naar Engeland, waar hij trouwde met Koningin Victoria. Een foto van het nieuwe stel vóór de enorme boom bereikte ook de Verenigde Staten, waar dit abrupt leidde tot een stijging in de kerstbomenverkoop.


3.    KERSTKOUSEN ZIJN OORSPRONKELIJK BEDOELD ALS DEMONSTRATIEMIDDEL TEGEN DE PROSTITUTIE

De Kerstman laat cadeautjes achter in kousen en de oorsprong daarvan vind je in een oude, twijfelachtige legende. Hierin heeft een arme man met drie dochters géén geld voor een bruidsschat, waardoor hij zichzelf genoodzaakt voelde zijn dochters te – jawel – verkopen. Toen de oudste dochter volwassen werd, gooi St. Nicholas echter een zakje met goud door de schoorsteen. Deze kwam terecht in een kous die bij de open haard hing te drogen, waardoor de dochter kon trouwen en zodoende werd behoed van een loopbaan in de prostitutie. Een bizar verhaal…


4.    ALLE RENDIEREN ZIJN GECASTREERD

De rendieren van Santa Claus zijn gecastreerd. Althans, dat is volgens een oude legende de reden dat ze ook ’s winters geweien hebben. De rendieren zijn tevens afstammelingen van de achtbenige mythologische hengst Sleipnir, een kind van Loki. Rudolf is daar trouwens weer géén afstammeling van. Die werd bedacht door het warenhuis Montgomery Ward om meer kerstkleurboeken te verkopen. Rudolf had overigens bijna Reginald geheten.


5.    WHITE CHRISTMAS IS HET BEST VERKOCHTE KERSTLIED OOIT

Inderdaad, van White Christmas zijn de meeste exemplaren over de toonbank te gaan. Maar vraag de Amerikanen naar het populairste nummer en ze wijzen eensgezind naar Mariah Carey’s All I Want For Christmas Is You. Het meest opgenomen lied? Dat is Silent Night: het nummer is sinds 1978 maar liefst 733 keer gecoverd.


Foto: NYC & Company/Joe Buglewicz


Uit het Amerika Only Magazine