Canada Only

5 Amerikaanse UNESCO-bestemmingen waar je ooit nog heen moet

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In de Verenigde Staten vind je 23 bestemmingen die op UNESCO’s Werelderfgoedlijst staan. Daaronder vallen culturele bezienswaardigheden als het Vrijheidsbeeld en enkele bekende nationale parken, waaronder Grand Canyon National Park en Yellowstone National Park.

Op de lijst staan ook bestemmingen waar flink wat minder toeristen op afkomen. En ook die plekken mogen er best zijn. Logisch, anders stonden ze niet op de Werelderfgoedlijst. Anyway – deze vijf bestemmingen moet je, als je dat nog niet hebt gedaan, ooit een keer van dichtbij hebben gezien!

1. Independence Hall, Pennsylvania

Philadelphia’s Independence Hall is een vaste prik voor iedereen die fan is van Amerika. Natuurlijk heeft dat alles te maken met het feit dat je favoriete vakantieland hier min of meer is begonnen. En dat niet alleen. Want in tegenstelling tot de Liberty Bell (die staat aan de overkant van de straat wortel te schieten in een te stoffige vitrine) valt er aan de binnenkant van de Independence Hall heel wat te zien. Helemaal mooi: een tour door het exorbitante pand is gratis. Moet je wél tijdig voor reserveren.


2. Mesa Verde National Park, Colorado

Bij een nationaal park ben je gauw geneigd te denken aan grote canyons of uitgestrekte vlaktes met hier en daar een geiser. Maar dan heb je Mesa Verde National Park in Colorado nog nooit gezien. Niet dat het een heel klein park is, maar alles draait hier wél om iets kleins. De voormalige woningen van Pueblo-indianen zijn namelijk uitgehakt in rotswanden. Een bijzondere bestemming die je ooit moet hebben gezien.


3. Carlsbad Caverns National Park, New Mexico

Wie de rotsen uit Mesa Verde te hoog vindt, kan terecht in New Mexico’s Carlsbad Caverns National Park. Hier geen hoogtevrees: dit park ligt grotendeels onder de grond. De prachtige en mysterieuze grotten van Carlsbad staan qua schoon- en uniekheid meer dan terecht op de Werelderfgoedlijst.


4. Taos Pueblo, New Mexico

De Pueblo-indianen in Colorado mogen dan bekend staan om hun rotswoningen, de huizen van hun collega’s in New Mexico en Arizona stonden er heel anders bij. Hoe? Dat is te zien in Taos Pueblo. Hier zijn nog een aantal van de karakteristieke Adobe-woningen uit de dertiende en veertiende eeuw overgebleven.


5. Glacier National Park, Montana

De gletsjers van Glacier National Park in Montana moet je om een andere redenen bezoeken. Ze zijn er in de toekomst namelijk niet meer. That’s right: het milieu is door ons dusdanig op hol geslagen dat er nog maar 25 exemplaren over zijn. Een aantal dat alleen nog maar verder gaat afnemen. Glacier National Park is op de Werelderfgoedlijst samen met het Canadese Waterton Lakes National Park gecombineerd tot het Waterton Glacier International Peace Park.