Canada Only

5 Californische steden die zeker de moeite waard zijn en géén San Fran of LA heten

San Diego 9 - Andreas Hub via Visit California
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Eureka
Carol Highsmith via Visit California

1. Eureka

Californië? Dan denk je voornamelijk vanwege Los Angeles al snel aan zon, zee en Hollywood. Maar wie het noorden van de Golden State een beetje kent, weet dat het er daar heel anders aan toegaat dan in de bekende, grote steden. Eureka is bijvoorbeeld een fijne bestemming voor iedereen die op zoek is naar een ander Cali dan in de reisgidsen staat omschreven. Het hippe dorpje groeide vanwege de houtindustrie en wordt nu geroemd om haar opvallend gezellige uitgaansleven.

2. Sacramento

De hoofdstad van Sacramento is niet San Francisco of LA, maar het relatief onbekende Sacramento. Of dat vreemd is? Eigenlijk niet, want het is voor Amerikaanse begrippen een redelijk oude stad. Sacramento is ontstaan in een tijd waarin goudzoekers de dienst uitmaakten. Dat is nu niet meer echt te zien: oude mijnen en saloons zin vervangen door karakteristieke Amerikaanse hoogbouw. Wat wél de moeite waard is, is een bezoek aan het State Capitol: een bijzonder pand met fraaie kantoren en vergaderzaal die op gezette tijden bezoekbaar zijn.

3. Oakland

Direct aan de overkant van San Francisco vind je Oakland. Wie de Bay Bridge oversteekt denkt in eerste instantie te zijn beland in een grauwe, industriële stad waar grote hijskranen de dienst uitmaken. Dat is deels waar, maar Oakland doet haar uiterste best van dit imago af te komen. Zo openen er hier steeds meer hippe winkels en restaurants. Een aanrader voor dagjesmensen is de heuveltop aan de overkant van de Bay Bridge. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over zowel Oakland als San Fran.

Mendocino
Christian Heeb

4. Mendocino

Het is dat Google Maps anders beweert, anders zou je toch zweren dat Mendocino helemaal niet in Californië ligt. Het stadje lijkt veel meer op een plaats die eigenlijk in het oosten van The States thuishoort. Mét een reden: Mendocino is gesticht door Amerikanen uit New England en die bouwden hun huizen zoals ze dat gewend waren.


San Diego 9 - Andreas Hub via Visit California
Foto: Andreas Hub via Visit California

5. San Diego

Als er toch een stad is die wordt ondergedompeld in de populariteit van San Francisco en Los Angeles, is het wel San Diego. Terwijl dit eigenlijk een geweldige stad is om te bezoeken. Sterker nog – door de gemoedelijke sfeer, het uitmuntende uitgaansleven en de prachtige stranden is San Diego misschien wel een van Cali’s absolute hoogtepunten.