Afrika OnlyCanada Only

Zoek

5 dingen die je nog niet wist over Los Angeles’ Chinese Theatre

Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Bijzondere weetjes over Hollywood's beroemdste bios.

door Boy Tijbosch


1.    Het TCL Chinese Theatre, zoals het gebouw voluit heet, beschikt over 's werelds grootste IMAX-bioscoop. En dat niet alleen – het is ook het enige IMAX-theater met een traditioneel, rood gordijn.

2.    Voor de deur vind je bijna tweehonderd handtekeningen en voetafdrukken van Hollywood's grootste namen. De populairste afdruk is die van Marilyn Monroe. Dat zie je aan het feit dat haar handafdrukken donkerder zijn dan alle anderen: dit komt omdat zoveel mensen hun handen hier hebben geplaatst.

3.    Sid Grauman is de ontwerper van het bijzondere gebouw. Hij is óók verantwoordelijk voor het verplaatsen van Hollywood naar – Hollywood. Voor zijn eerste creatie, het Egyptian Theatre, opende, lag het centrum van de entertainmentindustrie in Downtown Los Angeles.

4.    Het Chinese Theatre was in 1944 host van de Oscars. Dat was de eerste keer dat dit plaatsvond in een theater: alle andere prijzen werden uitgereikt in hotels.

5.    Diverse kunstenaars hebben bijgedragen aan het extravagante uiterlijk van het gebouw, maar daar deden ook enkele filmsterren aan mee. Keye Luke, uit de televisieserie Kung Fu, schilderde hoogstpersoonlijk de muur boven de deuren van de lobby.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen