Canada Only

5 ESTA-fouten die ervoor zorgen dat je Amerika NIET inkomt

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Yes, één vinkje op de verkeerde plaats is al genoeg voor een weigering…

door Boy Tijbosch

Reizigers naar de Verenigde Staten zijn er inmiddels mee vertrouwd: het invullen van de digitale ESTA-formulieren. Deze lijst met standaardvragen maakt deel uit van een geautomatiseerd systeem dat bepaalt of je in aanmerking komt om naar de VS te reizen.

Hoewel veel van deze vragen (hopelijk) vanzelfsprekend met ‘nee’ ingevuld kunnen worden (er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je nauw betrokken bent geweest bij oorlogsmisdaden), worden er toch onnodige fouten gemaakt. Onnauwkeurigheid en onwetendheid zijn twee belangrijke oorzaken voor het invullen van foute informatie. We willen je niet bang maken, maar dat kan je duur komen te staan…

Ga je een ESTA aanvragen? Deze vijf ESTA-fouten leiden ertoe dat je The States niet inkomt.

1.    EEN VERKOUDHEID AANGEVEN ALS BESMETTELIJKE ZIEKTE

Via het ESTA-formulier vragen de Amerikanen of je te maken hebt met een besmettelijke ziekte. Er zijn meerdere voorbeelden van toeristen die hier het vakje met ‘yes’ hebben aangekruist omdat ze toevallig op dat moment een griepje hadden. De term verwijst echter naar ziektes als aids – en zelfs op dat gebied zijn de regels recent versoepeld. Deze vraag kun je in 99 procent van de gevallen met ‘no’ beantwoorden.

2.    EEN BEKEURING MELDEN ALS STRAFBAAR FEIT

Ook aanwezig op het formulier: de vraag of je ooit bent veroordeeld voor een overtreding of misdrijf. Een bekeuring voor te hard rijden valt hier niet onder. Zelfs betrokkenheid bij een vechtpartij hoeft niet te worden gemeld, evenals ieder strafbaar feit vóór je achttiende levensjaar. Drugsbezit en zware, criminele activiteiten zijn wél feiten die de Amerikanen graag willen weten.

3.    EEN SIMPELE TIKFOUT

Voer altijd een laatste check uit voor je de aanvraag indient. Het kan zijn dat je per ongeluk een vraag verkeerd hebt beantwoord. Foutje of niet – volgens het systeem ben je wél of niet betrokken geweest bij oorlogsmisdaden. Eenmaal ingediend is het lastig zo’n fout te herstellen: dit kan alleen via het consulaat in Amsterdam – een tijdrovende procedure.

4.    EEN ‘0’ AANZIEN VOOR EEN ‘O’

Het foutief overnemen van je paspoortnummer zorgt misschien niet direct voor een weigering, maar bezorgt je wel veel stress op de luchthaven. Luchtvaartmaatschappijen wijzen passagiers veelal direct op dit soort fouten – ten slotte krijgen ze een boete van $3.300 wanneer een passagier zijn of haar ESTA niet goed heeft ingevuld. Hou er daarom rekening mee dat er in paspoortnummers géén O’s voorkomen: dit is dus altijd een nul.

5.    GÉÉN ADRES INVULLEN

Het formulier vraag ook naar jouw eerste adres in The States. In veel gevallen is dit een hotel. Vul hier altijd de naam van jouw accommodatie in, want met een leeg veld óf het invullen van ‘unknown’ kom je het land niet in. Ben je op doorreis? Schrijf dan ‘transit’ op.

ESTA AANVRAGEN

Wil je géén zorgen hebben tijdens en na het invullen van de ESTA? Laat jouw ESTA dan verzorgen door E-Visums. Deze organisatie verzorgt de visums voor reizigers wereldwijd – óók naar de VS. Het aanvragen duurt maximaal vijf minuten en je kunt onder meer betalen met iDeal. Doe de aanvraag vóór 20:00 en je hebt de ESTA die dag nog in huis – ook in het wekend. In 99 procent van de gevallen is de ESTA direct beschikbaar en kun je met een gerust hart op reis.

Kijk hier voor méér info!