Afrika OnlyCanada Only

5 nogal opvallende weetjes over San Francisco

Golden Gate Bridge - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wist jij dit al over je favoriete stad in het Amerikaanse westen?

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”amerikanl”]

Yosemite National Park - PixabayIn San Francisco drinken ze kraanwater uit Yosemite National Park

En niet alleen in San Francisco. Ook in Oakland, Berkeley en andere bestemmingen in de Bay Area spoelt men het toilet door met water uit het Californische nationale park. Het is daarmee een van de weinige grote steden waar smeltwater door het riool loopt.

De oorsprong daarvan is te vinden rond de grote aardbeving die San Francisco in 1906 trof. De toenmalige burgemeester, James ‘Sunny Jim’ Rolph, zette een plan door waarbij een grote vallei in Yosemite National Park werd omgedoopt tot een waterbassin. Dit bassin moest de Bay Area van smeltwater voorzien. Welke vallei dat is? Hetch Hetchy.

[affiliate location=”yosemitenationalpark” type=”amerikanl”]


San Francisco - PixabayDe straten in San Francisco werden gemaakt van geweren

In een ver verleden was San Francisco een modderig en stoffig dorpje. Dankzij de gold rush veranderde dit aanzienlijk: in rap tempo transformeerde Frisco naar een stad van wereldformaat. Maar destijds wemelde het in San Francisco van de moddergleuven. Zo nu en dan gebeurde het dat een dronken saloon-bezoeker al strompelend ten val kwam en dagen later dood in zo’n gleuf werd gevonden. Om dat te voorkomen, werden dit soort oneffenheden gedicht met welk materiaal er dan ook voorhanden was. Vaten, flessen, verrote planken en – jawel – geweren. Die waren namelijk stevig en vormden een goede basis om, na een avondje in een saloon, weer veilig thuis te komen.


San Francisco - Pixabay-minEr wonen meer honden dan kinderen in San Francisco

Echt waar: de gemeente heeft zo’n 100.000 kinderen geregistreerd tegenover 120.000 honden. Wellicht dat de kosten voor het levensonderhoud daar iets mee hebben te maken. Een appartement met één slaapkamer kost je al gauw zo’n drieduizend dollar in de maand. En nee – dan woon je niet eens in het centrum. Wil je uitkijken over Union Square? Hou dan maar rekening met een huur van minstens vijfduizend dollar.


Golden Gate BridgeDe Golden Gate Bridge is een thermometer

IJzer is een goede maatstaf om te checken hoe warm het precies is. Je kunt zodoende de temperatuur meten door simpelweg naar de rode brug te kijken. Op verschillende plekken vind je meetpunten die je laten zien hoe ver de Golden Gate Bridge is gekrompen of juist uitgezet. Het verschil kan oplopen tot maar liefst vijf meter. En aan de hand daarvan kun je weer zien wat de temperatuur is. Gaat het je allemaal de pet te boven? Dan kun je natuurlijk ook voor twee dollar een thermometer bij de Walmart kopen…


San FranciscoDe warmste maand van het jaar is september

Juli en augustus mogen hier dan misschien de zonnigste maanden zijn – in San Francisco is het dan juist grauw en fris. Zo wordt augustus in Frisco ook wel Fogust genoemd, vanwege de dikke laag mist die zich dan als een koude deken over de stad verschijnt. September en oktober? Dat is voor de inwoners van San Francisco juist weer hoogzomer.

Heeft allemaal iets te maken met ijswater uit Alaska en het bloedhete binnenland van Californië. Die twee komen dan boven de kust met elkaar in aanraking, wat resulteert in de mist. Maar wanneer de oceaan iets meer is opgewarmd, heeft deze botsing minder impact. Het binnenland van Californië wordt dan kouder, maar vanaf dat moment kan men in San Francisco juist beginnen aan de zomer.

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”ticketlinks”]