Afrika OnlyCanada Only

5 toffe weetjes over San Francisco’s Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

[themify_layout_part id=”30560″]

Wist jij dit al over de Golden Gate Bridge?

[themify_layout_part id=”30361″]

1.

De brug had er bijna uitgezien als een bij

Inderdaad – zwart met geel. Dat had, toen de plannen voor de Golden Gate Bridge werden gepresenteerd, allemaal te maken met de San Francisco’s beroemde mist. Want als er al een brug kwam (in die tijd was eigenlijk alleen ontwerper Strauss enthousiast over de komst van de Golden Gate Bridge), moest die natuurlijk wel goed zichtbaar zijn. ‘En wat valt er nou meer op dan gele strepen?’, aldus de marine.

Gelukkig bleek de huidige, rode kleur ook in de mist beter zichtbaar te zijn en zodoende werd de huidige Golden Gate Bridge een feit.

2.

De Golden Gate Bridge is een thermometer

Want ijzer is een goede maatstaf om te kijken hóe warm het buiten is. Had je kunnen weten, mits je vroeger oplette tijdens je lessen natuurkunde.

Anyway – je meet de temperatuur door simpelweg goed naar de Bridge te kijken. Op diverse plaatsen staan namelijk meetpunten die tonen hoever de brug is uitgezet. Dit verschil kan oplopen tot zo’n vijf meter. En aan de hand daarvan weet je hoe warm het is.

Je kunt natuurlijk ook een thermometer kopen bij de Walmart, maar deze manier vonden wij in ieder geval interessanter.

[themify_layout_part id=”30615″]

3.

De inwoners van San Francisco stonden garant voor de brug

Veel stroming, nóg meer wind… De bouw van de Golden Gate Bridge was in die tijd eigenlijk helemaal niet zo verantwoord. Daarom liet ingenieur Strauss een berekening maken om zijn idee alsnog haalbaar te verklaren. De Italiaanse bankier J.P. Gianini voelde zich uiteindelijk bereid de brug te financieren – mits de inwoners van San Francisco garant zouden staan voor de kosten.

Gelukkig is alles goed gegaan en hebben de mensen in de Bay Area hun eigen geld kunnen behouden.

4.

De vijftigste verjaardag van de Golden Gate Bridge was bijna de laatste

In 1987 stond Californië toe dat er mensen over de brug mochten lopen. Dit vanwege de vijftigste verjaardag van het gevaarte. Er werden vijftigduizend man verwacht, maar op 24 mei kwamen er maar liefst 800.000 (!) geïnteresseerden opdraven. Dit woog bij elkaar zóveel dat de brug het dreigde te begeven.

De autoriteiten wisten de de rust terug te brengen door mensen geleidelijk van de brug te halen. En dat is maar goed ook…

[themify_layout_part id=”30801″]

5.

De brug leidde tot de Halfway To Hell-club

De bouw van de Golden Gate Bridge bleek niet zonder gevaren. Daarom bedacht Strauss een ingenieus plan. Hij liet netten onder de brug spannen, zodat eventueel vallende bouwvakkers daarin zouden belanden. Daarmee redde hij tientallen levens. De mensen die in dat net terecht kwamen, richtten zelfs een club op: Halfway To Hell.

Uiteindelijk zorgde de bouw alsnog voor twaalf slachtoffers.