Afrika OnlyCanada Only

5 verborgen bestemmingen in New York City

New York City
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

Je moet wel héél slechtziend zijn, wil je attracties als Central Park en het Empire State Building missen. Maar in New York City vind je ook nog een aantal andere bestemmingen die je wél eenvoudig kan missen. Deze plekken liggen niet direct in het zicht, maar zijn – zeker voor de gevorderde NYC-reiziger – absoluut een bezoek waard!

1.    DE BOWLINGBAAN VAN THE FRICK COLLECTION

Het museum The Frick Collection is erg populair onder kunstliefhebbers, maar onder alle schilderijen en beeldhouwwerken bevindt zich nóg een attractie: een bowlingbaan. Een geheime hobby van oprichter Henry Frick, die tussen het kunst bezichtigen door graag een paar strikes gooide. De bowlingbaan is alleen te zien voor museumleden en je kunt er sowieso niet bowlen.


2.    THE NEW YORK PUBLIC LIBRARY UNDERGROUND FAULT

Het heet misschien Public Library, maar sommige delen van de New Yorkse bieb zijn alles behalve publiekelijk. De Underground Vault is hele speciale afdeling van de bibliotheek: je vindt hier onder meer een handgeschreven kopie van de Onafhankelijkheidsverklaring. De kluis ligt direct onder Bryant Park.Foto: Marley White via NYC & Company

3.    ROCKEFELLER’S ROOFTOP GARDEN

Veel NYC-reizigers weten het zeker: vanaf Rockefeller’s Top Of The Rock heb je het beste uitzicht over de stad. Ten slotte zie je vanaf hier zowel het Empire State Building als het One World Trade Center. Wat weinig mensen weten, is dat er een nóg betere plek bestaat. Het Rockefeller Center heeft namelijk een tuin bovenop het British Empire Building aan Fifth Avenue. Hij is toegankelijk, maar alleen tijdens privéfeestjes van de allerrijksten. De kans is klein dat jij als toerist de mogelijkheid krijgt om hier rond te lopen.


4.    LOWLINE PARK

High Line Park is een bijzonder stadspark, gebouwd op een oude spoorbaan. Een unieke locatie, maar het kan altijd gekker. Zo is er ook Lowline Park: een stadspark onder de grond. Althans – het is nog in aanbouw. De makers ervan zijn druk bezig met het vergaren van genoeg sponsorinkomsten om het idee te financieren. Tot dan is er het Lowline Lab: een klein voorproefje van hoe het park eruit moet komen te zien. Je vindt Lowline Lab in de wijk Lower East Side, Manhattan.


5.    FRANK LLOYD WRIGHT’S HUIS

Wie in NYC is geweest, is ongetwijfeld bekend met het Guggenheim Museum. Je weet wel – die expositie die is gehuisvest in een pand dat ogenschijnlijk is ontworpen door een dronken architect. In werkelijkheid is de bedenker van het gebouw Frank Lloyd Wright, mogelijk een van de meest invloedrijke architecten aller tijden. Wat veel mensen niet weten, is dat Wright verantwoordelijk is voor nóg een pand in de stad New York. In Staten Island vind je The Crimson Beach House. Hoewel minder opvallend dan het Guggenheim Museum, is ook hier de hand van Wright duidelijk te herkennen.