Canada Only

5x Nederland in San Francisco

Golden Gate Park
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

[affiliate location=”coronaviruskort” type=”ticketlinks”]

Loop op een willekeurige middag langs een van de bezienswaardigheden van San Francisco en de kans is groot dat je reizende landgenoten tegenkomt. Maar buiten dat is Nederland ook op andere plaatsen in de stad te vinden. Op déze plekken, bijvoorbeeld.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-6-2″ type=”ticketlinks”]

Dutch Windmill

San Francisco bezat in het verleden over een flinke, nutteloze zandvlakte aan de westkant van de stad. ‘Daar moest wat mee gebeuren’, aldus het stadsbestuur. Zodoende ontstonden de plannen voor het huidige Golden Gate Park.

Daarvoor moest er wel voldoende water worden geproduceerd om al het groen ook daadwerkelijk groen te houden. Omdat planten niet houden van zeewater, koos San Francisco voor grondwater. En wáár vind je grotere specialisten in het pompen van water dan in Nederland? De Dutch Windmill werd om die reden gebouwd – om het Golden Gate Park van water te voorzien.

Murphy’s Windmill

De eerste molen in het Golden Gate Park was zo’n succes dat er jaren later nóg een exemplaar kwam. De Murphy’s Windmill was destijds de hoogste windmolen in zijn soort. Toen zowel de Dutch Windmill als de Murphy’s Windmill niet meer nodig waren, raakten ze enigszins in verval. Dankzij enkele donaties werden ze gered van de sloop en zijn ze beiden nog steeds te vinden in het populaire stadspark.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Transamerica Pyramid

De meest iconische wolkenkrabber van San Francisco? Dat is zonder twijfel de Transamerica Pyramid. En wist je dat deze toren een Hollands tintje heeft? De Transamerica Pyramid werd in 1972 gebouwd als het hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij Transamerica. Dit bedrijf werd later weer overgenomen door het Nederlandse Aegon. Die werden dankzij die overname ook direct eigenaar van de Pyramid – en dat is tot de dag van vandaag zo.

Peet’s Coffee

Starbucks? Daar moeten ze in San Francisco niets van weten. Nee – hier maakt Peet’s Coffee de dienst uit. Deze grootste lokale koffieketen van de stad is opgezet door een Nederlander. Alfred Peet vond de Amerikaanse manier van koffiezetten helemaal niets en introduceerde zodoende zijn eigen variant in een zaakje in Berkeley. Die onderneming werd zo’n succes dat Peet ‘s Coffee inmiddels een begrip is op de Californische koffiemarkt.

Opvallend genoeg heeft de geboren Alkmaarder wel een link met Starbucks. Alfred Peet leidde namelijk de twee oprichters van de koffieketen op.

Mondriaan-huis

Dit op Piet Mondriaan geïnspireerde huis is niet alleen oer-Hollands – hij staat ook nog eens te koop. Wie plannen heeft om naar San Francisco te verhuizen én anderhalf miljoen op zak heeft: sla je slag. Dat fantastische zicht op de Grote Oceaan krijg je er gratis bij: de woning ligt namelijk direct aan de kust.

[affiliate location=”coronaviruslang” type=”ticketlinks”]