Canada Only

6 dingen die je nóg niet wist over de ESTA

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

De ESTA is de naam voor het geautomatiseerde systeem dat de VS gebruikt om te bepalen of jij als reiziger wél of niet in aanmerking komt om naar The States te reizen. Dat weten we – maar er zijn óók een aantal elementen over de vergunning die beduidend minder bekend zijn. We noemen er zes…

1.    Een ESTA-formulier wordt niet altijd direct goedgekeurd

Meestal wel. Maar soms doen de Amerikanen er iets langer over: ze nemen maximaal 72 uur de tijd om wél of géén reistoestemming te verlenen.

2.    Het is lastig om goedkeuring te krijgen wanneer je al eens bent afgewezen

Goedkeuring verkrijgen is een stuk lastiger wanneer jouw ESTA in het verleden is afgewezen. Je moet dan op zoek gaan naar een andere manier om het land in te komen. Het B-1 Visitor Visa is hier een voorbeeld van: deze vraag je aan bij de Amerikaanse ambassade of het consulaat.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

3.    Simpele tikfouten hebben flinke consequenties

Het ESTA-systeem is volledig geautomatiseerd en zodoende niet in staat om verkeerd aangevinkte vakjes te herkennen. Herstellen is lastig en alleen mogelijk bij het consulaat in Amsterdam.

4.    Luchtvaartmaatschappijen krijgen een boete wanneer passagiers ESTA-fouten maken

Om die reden wijst het personeel reizigers op het vliegveld al op eventueel gemaakte fouten, zoals de veel voorkomende verwarring tussen de 0 en de O. De boete bedraagt een luttele 3300 dollar.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

5.    Zonder ingevulde accommodatie kom je het land niet in

Het eerste adres in de Verenigde Staten is voor véél reizigers een hotel of een verblijfadres van vrienden of familie. Heb je géén adres? Dan is de kans groot dat je géén toegang krijgt. Wil je op de bonnefooi rondreizen? Boek dan ten minste het eerste hotel vooraf.

6.    Strafbare feiten vóór je achttiende hoef je niet aan te geven

De ESTA-vraag of je ooit bent veroordeeld voor misdrijven of overtredingen geldt enkel voor (zware) criminele misdaden die je na je achttiende hebt gepleegd. Een bekeuring hoef je niet aan te geven en alle strafbare feiten als minderjarige hoeven ook niet aan bod te komen.

Hulp nodig?

Twijfel je tijdens het invullen van de benodigde documenten? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van een organisatie die hier meer ervaren bij is. Visum Aanvragen is hier een voorbeeld van. Bekijk de website voor méér informatie.