Afrika OnlyCanada Only

6 Tourist Traps waar je als VS-reizigers voor moet uitkijken

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Dit soort vallen worden voornamelijk gezet in de USA. Trap er niet in!

door Boy Tijbosch

1.    DE STRAATMUZIKANT

Wat gebeurt er?

Een muzikant vraagt of je zijn cd wilt aannemen. Gratis, zodat je ‘m kunt draaien in je eigen woonplaats. Neem je het schijfje aan? Dan moet je alsnog betalen. Doe je dat niet, dan word je net zo lang geïntimideerd tot je tóch overstag gaat.

Waar komt dit voor?

Voornamelijk in New York City

Wat moet ik doen?

Negeren en doorlopen. Geïnteresseerd in muziek? Echte muzikanten maken je vanaf moment één al duidelijk dat hun cd geld kost.


2.    DE BEDELAAR

Wat gebeurt er?

Een oude vrouw vraagt je op straat om wat handgeld. Eigenlijk niet verkeerd, maar het komt voor dat er op afstand iemand kijkt waar jij jouw portemonnee opbergt. In andere gevallen blijkt het helemaal geen bedelaar te zijn, maar iemand die zich als zodanig voordoet.

Waar komt dit voor?

Overal ter wereld.

Wat moet ik doen?

Het klinkt hard, maar negeren en doorlopen is in veel gevallen het beste. Mocht je toch iets willen geven, gebruik dan je intuïtie en je logische verstand.


3.    DE ONBETROUWBARE TAXICHAUFFEUR

Wat gebeurt er?

Chauffeurs profiteren van het feit dat je de stad niet kent en nemen extra lange routes of pakken wegen die vaststaan met verkeer. Sommige bestuurders sjoemelen zelfs met de meter. Een andere mogelijkheid is dat de chauffeur bij aankomst op bestemming wegrijdt met jouw handbagage nog op de achterbank.

Waar komt dit voor?

De tweede optie komt voornamelijk voor in Las Vegas, hoewel foute chauffeurs weinig locatiegebonden zijn.

Wat moet ik doen?

Taxi nodig vanaf de luchthaven? Zoek een taxi bij de door de luchthaven aangemerkte taxistandplaats. Spreek van tevoren een maximumbedrag af en let goed op je spullen.


4.    DE KAPOTTE CAMERA

Wat gebeurt er?

Iemand vraagt je een foto van hem of haar te nemen bij een bepaalde bezienswaardigheid. De camera lijkt alleen niet te werken. Jouw schuld, volgens deze persoon. Dat gaat je geld kosten…

Waar komt dit voor?

Overal ter wereld

Wat moet ik doen?

Iemand een dienst bewijzen door een foto van hem of haar te nemen moet kunnen. Ook hierbij geldt: ga op je gevoel af en denk logisch na.


5.    DE PRANK CALLER

Wat gebeurt er?

Iemand belt naar je hotelkamer en beweert van de receptie te zijn. Of je even wat creditcardgegevens wilt doorgeven – alléén ter controle van de reservering…

Waar komt dit voor?

Overal ter wereld

Wat moet ik doen?

Geef nóóit dit soort gevoelige gegevens door per telefoon. De receptie belt meestal alleen overdag: deze criminelen werken ‘s nachts zodat je niet naar beneden loopt om je gegevens daar door te geven. Een laat belletje is in veel gevallen foute boel.


6.    DE MENUKAART

Wat gebeurt er?

Je vindt een menukaart onder de deur van je hotelkamer met daarop verschillende gerechten die je kunt laten bezorgen. Handig wanneer je honger hebt en je géén zin hebt om de deur uit te gaan. Maar als je hier bestelt kun je fluiten naar je pizza – én naar het spaargeld op je bankrekening.

Waar komt dit voor?

Dit is een typisch Amerikaanse toeristenval.

Wat moet ik doen?

Bestel alleen wanneer dit soort menukaarten duidelijk van het hotel afkomstig zijn. Meestal vind je die exemplaren op een andere plaats dan onder de deur.