Canada Only

7 coole observatiedekken in de Verenigde Staten

Grand Canyon Skywalk - Unsplash-min
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Uitkijken over Chicago, New York City én Grand Canyon National Park – op unieke wijze.

Hoewel steden als New York City en San Francisco van zichzelf al behoorlijk tof zijn, is er volgens ons maar één manier om deze bestemmingen écht goed te zien: van bovenaf. Gelukkig beschikt met name New York over de nodige wolkenkrabbers om zo’n bird’s eye view ook te bewerkstelligen. De Grand Canyon? Daar hebben ze vanzelfsprekend geen gigantische kantoorpanden, maar zijn ze wel inventief en hebben ze iets gevonden om dit probleem op te lossen.

Al met al resulteert dat in een fikse hoeveelheid bijzondere, Amerikaanse observatieplatforms. We zochten, samen met FOX, Verre Reizen van ANWB, de mooiste exemplaren uit. Dit zijn onze bevindingen!

Chicago FOX Verre Reizen van ANWB - Unsplash-minThe Ledge

Waar?
Chicago, Illinois

De Willis Tower (voorheen: Sears Tower) is de bekendste wolkenkrabber van Chicago – en dan mag een observatiedek natuurlijk niet ontbreken. Zelfs voor Amerikaanse begrippen heeft de Willis Tower zichzelf overtroffen. Bovenin de ruim vierhonderd meter hoge toren vind je namelijk The Ledge: een glazen stukje raam buiten de wolkenkrabber zelf. Daarmee krijg je dus het idee dat je letterlijk boven de afgrond staat.

Is dat helemaal veilig? Ja – dat is veilig. Maar ondanks alle maatregelen wist de Willis Tower niet te voorkomen dat er in 2019 plotseling een barst in het glas ontstond. Daarbij vielen gelukkig geen gewonden, maar het zorgde er wel voor dat meerdere toeristen de schrik van hun leven kregen.

Chicago bezoeken? Bekijk hier het aanbod road trips langs onder meer The Windy City.


Las Vegas FOX Verre Reizen van ANWB 2 - Unsplash-minStratosphere Tower

Waar?
Las Vegas, Nevada

Hoe je in een stad als Las Vegas, waar het bol staat van de bijzondere bezienswaardigheden, tóch opvalt? Door een toren van ruim driehonderd meter uit de grond te stampen. De Stratosphere Tower werd in 1996 geopend en is sindsdien een icoon aan de Las Vegas Strip.

En natúúrlijk mag een observatiedek dan niet ontbreken. Bovenop de Stratosphere Tower heb je een 360-graden-view van Sin City – maar dat niet alleen. Je vindt er ook een duizelingwekkende attractie waarbij je in een karretje over de rand heen wordt gesodemieterd. Iets voor jou?

Naar Las Vegas? Check hier verschillende rondreizen door het westen van The States.


Great Smoky Mountains National Park FOX Verre Reizen van ANWB - Unsplash-minClingmans Dome

Waar?
Great Smoky Mountains National Park. North Carolina en Tennessee

Met een hoogte van zestien meter is Clingmans Dome zonder meer de kleinste uitkijktoren in dit rijtje. Toch is dit hét observatiedek om over de Smoky Mountains te kijken. Komt omdat het platform wél op een metershoge berg ligt. Hiervandaan heb je een fabuleus zicht op de benevelde bergketen.

Maar er is meer. Wie Clingmans Dome beklimt, kan – bij helder zicht – maar liefst zeven staten zien. Welke? Komt ‘ie: Tennessee, Kentucky, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia en Alabama.

Amerika’s Diepe Zuiden verkennen? Kijk hier voor een rondreis!


Grand Canyon Skywalk National Park FOX Verre Reizen van ANWB - Unsplash-minGrand Canyon Skywalk

Waar?
Grand Canyon West, Arizona

De Grand Canyon Skywalk is in 2007 verwezenlijkt om reizigers een unieke manier te bieden om Arizona’s bekendste bestemming te bekijken. De Skywalk is een hoefijzervormig platform over de Canyon heen, maar ook nog eens voorzien van een glazen vloer. Alleen voor waaghalzen, dus.

Het is daarbij goed om te weten dat de Skywalk behoorlijk commercieel is. Je betaalt entreekosten en je mag er geen foto’s of video’s maken – dat kost nóg ietsje meer.

Naar het Amerikaanse westen? Bekijk hier het aanbod road trips!


New York City FOX Verre Reizen van ANWB 2 - Unsplash-minTop Of The Rock, Rockefeller Center

Waar?
New York City, New York

Bovenop het Empire State Building staan, is een langgekoesterde wens van veel reizigers die voor het eerst naar NYC gaan. Er is alleen één probleem wanneer het eindelijk zo ver is: je ziet het Empire State Building niet. En dat maakt de skyline van New York toch behoorlijk incompleet.

Tip: ga naar Top Of The Rock, hoog bovenin de GE Tower van het Rockefeller Center. Vanaf deze plaats leg je alle wereldberoemde wolkenkrabbers vast op de gevoelige plaat én heb je een toffe view op Central Park.

Naar New York? Vind hier een citytrip óf een combinatiereis tussen NYC en het Amerikaanse westen!


Twin Peaks FOX Verre Reizen van ANWB - Unsplash-minTwin Peaks

Waar?
San Francisco, Californië

San Francisco is een behoorlijk heuvelachtige stad. Het verbaast je dan waarschijnlijk niet dat je, voor een tof uitzicht, niet in een wolkenkrabber moet zijn, maar op een – juist.

Twin Peaks is wat dat betreft je beste optie. De heuvel ligt middenin de stad en showt je onder meer Alcatraz, de Golden Gate Bridge en de Salesforce Tower. Kleine disclaimer: mits de mist achterwege blijft.

San Francisco bezoeken? Combineer de stad met onder meer Las Vegas en Los Angeles. Doe hier meer inspiratie op!


New York City FOX Verre Reizen van ANWB 4 - Unsplash-minOne World Trade Center

Waar?
New York City, New York

Het hoogste observatiedek van de Verenigde Staten is, niet geheel verrassend, ook een van de meest spectaculaire. Het One World Observatory geeft je een adembenemend uitzicht over New York City – en dat niet alleen. De hele pre-show, inclusief uiterst rappe liften, mag er ook absoluut wezen. We verklappen niet al te veel, maar gokken zomaar dat je de totale beleving zéker weet te waarderen.

Citytrips naar New York – hier vind je ze!