Afrika OnlyCanada Only

7 supergave bestemmingen in een van Amerika’s mooiste nationale parken: Yellowstone

Yellowstone National Park - Unsplash-min
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het is Amerika’s oudste, maar misschien ook wel mooiste National Park. Wie plannen heeft om Yellowstone National Park te bezoeken, mag deze parkdelen eigenlijk niet overslaan.

Naast mooi en oud is ook gigantisch een juiste omschrijving van Yellowstone National Park. Het enorme gebied valt in maar liefst drie staten, waaronder Montana en Idaho. Het overgrote deel beslaat echter het noordwestelijke hoekje van Wyoming en dus wordt Yellowstone met name met die staat in verband gebracht.

Maakt ook allemaal niet uit. Veel belangrijker is dat je dus behoorlijke stukken moet rijden om alle hoogtepunten te zien. Gelukkig heeft het park daar iets op bedacht. De Grand Loop Road is een immense rondweg die langs plekken komt die wij, in samenwerking met onze partners van FOX, Verre Reizen van ANWB aanwijzen als de mooiste. Daaronder vallen de meest bekende bezienswaardigheden, maar ook een aantal meer off the beaten path-bestemmingen.

Oh – en vergeet niet het aanbod reizen naar onder meer Yellowstone National Park te verkennen. Let’s go!

Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 5 - Unsplash-minOld Faithful

De bekendste bestemming van allemaal is ongetwijfeld deze geiser. Old Faithful spuwt om de negentig minuten een enorme hoeveelheid kokend water de lucht in. Het is niet de grootste geiser die in dit park is te vinden, maar wel een exemplaar dat vaker uitbarst dan alle anderen. Bovendien is Old Faithful eenvoudig te bereiken. Niet overslaan, dus.


Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB - Unsplash-minUpper Geyser Basin

De grootste verzameling geisers van Yellowstone National Park vind je in het parkdeel dat zichzelf heeft omgedoopt tot Upper Geyser Basin. En niet alleen van Yellowstone National Park. Nergens ter wereld vind je zoveel exemplaren als op deze anderhalve, vierkante kilometer. Een boardwalk brengt je in twee uur tijd langs de meest kleurrijke, frivole exemplaren, waarvan de Morning Glory Pool ongetwijfeld onze favoriet is.


Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 4 - Unsplash-minGrand Prismatic Spring

Grand Prismatic Spring is een van de mooiste hot springs binnen het park. Het is ook de grootste van allemaal, maar dat is niet wat hier de show steelt. Dat zijn de gele, oranje en blauwe kleuren van deze unieke gewaarwording.

Kleine opmerking: de Grand Prismatic Spring ziet er misschien prachtig uit, maar ruikt naar een mengeling van rotte eieren en zweetsokken. Dat geldt overigens voor de meeste geisers en bronnen in Yellowstone National Park.


Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 8 - Unsplash-minYellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 8 - Unsplash-minHayden Valley

Naast geisers en warmwaterbronnen heeft Yellowstone National Park nog iets karakteristieks onder de gelederen: de aanwezigheid van veel, héél veel bizons. Wie de Grand Loop Road rijdt, belandt vroeg of laat in een file, veroorzaakt doordat een kudde abrupt besluit over te steken.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en per se bizons zien? Dan is Hayden Valley jouw place to be. De vallei is met name in de lente een aanrader, wanneer het er wemelt van de meest jonge exemplaren. Ook grizzlyberen zijn hier geen zeldzaamheid.


Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 9 - Unsplash-minYellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 9 - Unsplash-minWest Thumb

West Thumb is een deel van Yellowstone National Park dat een stuk minder wordt bezocht ten opzichte van alles rondom Old Faithful en Grand Prismatic Spring. Je vindt de waterrijke verzameling van heetwaterbronnen, mud pots en geisers ten westen van Yellowstone Lake – een meer dat eveneens functioneert als het hoogst gelegen water van het continent.


Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 3 - Unsplash-minGrand Canyon of the Yellowstone

Voor sommige reizigers bestaat er maar één Grand Canyon, maar daar hebben ze in Yellowstone National Park geen boodschap aan. Yes – je vindt ook hier een Grand Canyon. Hij is misschien niet zo indrukwekkend als zijn grote broer in Arizona, maar deze variant heeft enkele unieke features die je niet ziet bij het origineel. Twee spectaculaire watervallen, bijvoorbeeld. De Lower Falls zijn zelfs twee keer zo hoog als de Niagara Falls.

Bovendien is deze versie een stuk beter toegankelijk. Verschillende trails brengen je richting de bodem van het ravijn.


Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 2 - Unsplash-minBack Basin

Ten opzichte van andere basins is Back Basin een stuk meer bebost. Ook hier vind je allerlei geothermische hoogtepunten, te zien via een boardwalk van ongeveer drie kilometer. Deze brengt je onder meer langs Steamboat Geyser: de hoogste, actieve geiser ter wereld. Echinus Geyser is een ander hoogtepunt. Dit exemplaar is zó zuur dat de pH-graad in de buurt komt bij die van azijn.


Yellowstone National Park FOX Verre Reizen van ANWB 7 - Unsplash-minNaar Yellowstone National Park

Wil je nu helemáál naar Wyoming om Yellowstone National Park te zien? Check dan even het reisaanbod van FOX, Verre Reizen van ANWB. Reizen als Yellowstone & Rocky Mountains trekken genoeg tijd uit om de hierboven genoemde highlights – en meer – te bezoeken.

Bekijk het complete aanbod hier!