Canada Only

8 dingen die je óóit moet doen in Amerika’s Diepe Zuiden

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het zuiden van de Verenigde Staten wordt minder bezocht dan bijvoorbeeld het Amerikaanse westen. En eigenlijk is dat best zonde, zo laten deze acht activiteiten zien. Niet missen wanneer je tóch plannen hebt om Amerika’s Deep South te verkennen!

In The States geweest? Dan weet je ongetwijfeld hoe groot het contrast is tussen enerzijds het westen en anderzijds de oostkust. Maar het zuiden? Dat is helemáál een wereld apart. Van de muziek in steden als Nashville en Memphis tot de typisch zuidelijke charmes in onder meer Savannah en Charleston: het Diepe Zuiden is een aaneenschakeling van bestemmingen doordrenkt met Amerikaanse cultuur en geschiedenis.

Heb je plannen om naar het zuiden te gaan? Dan hebben we, samen met onze vrienden van Riksja Travel, acht activiteiten opgesteld die je absoluut niet mag missen. Doe er je voordeel mee – en vergeet natuurlijk niet even te kijken of Riksja’s bijbehorende reis, Southern Charm, iets voor jou is.

Savannah Riksja Travel - Unsplash-minSavannah Riksja Travel - Unsplash-min1. Waan je eventjes Forrest Gump in Savannah

Wat de film Forrest Gump met het Diepe Zuiden heeft te maken? Nou – die werd deels opgenomen in de stad Savannah. Het bankje waarvandaan Forrest zijn indrukwekkende verhaal doet, sierde ooit een van de stadsparken, maar is helaas verwijderd. Het decor herken je echter ongetwijfeld.

Savannah is sowieso een bijzondere bestemming. De stad was ooit een kerstcadeautje voor wijlen president Abraham Lincoln. Die had, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, eigenlijk opdracht gegeven alle zuidelijke plaatsen plat te branden, maar de betreffende generaal vond Savannah zó mooi dat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen dit te doen.

Plantage Riksja Travel 2 - Unsplash-min2. Maak een tour over de Boone Hall Plantation

Charleston, South Carolina is een sfeervolle, historierijke stad. De geschiedenis van de plaats ontdek je het beste door een tour over de Boone Hall Plantation te maken: een plantage die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt om groente te verbouwen. Een rondleiding door het woonhuis loodst je langs acht voormalige slavenvertrekken. In iedere kamer vind je een expositie ontdek je foto’s en informatieborden die je iets vertellen over verschillende periodes uit de geschiedenis van de slavernij.

Het kan daarnaast zijn dat je de Boone Hall Plantation ergens van herkent. De film The Notebook werd hier namelijk opgenomen.

Great Smoky Mountains National Park Riksja Travel - Unsplash-min3. Rij over de Roaring Fork Motor Nature Trail

Wie naar het Amerikaanse zuiden gaat, mag natuurlijk Great Smoky Mountains National Park niet overslaan: het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten. De Roaring Fork Motor Nature Trail is een smalle en kronkelige weg van tien kilometer door een van de mooiste delen van het gigantische bos. Niet de langste road trip dus, maar je ziet er wel watervallen, oude huizen en – mits je een beetje geluk hebt – beren.

Ook outdoor-activiteiten zijn goed vertegenwoordigd. Langs de Roaring Fork Motor Nature Trail kun je onder meer ziplinen, paardrijden en – een all-time American favorite – tuben.

Graceland Riksja Travel - Pixabay-min4. Bezoek Graceland

De stad Memphis, Tennessee draait grotendeels om drie dingen: Elvis, The King en dhr. Presley. Dat alles komt samen in Graceland: de voornamelijke woning van Amerika’s allereerste idool. Een tour gaat niet alleen door de woning, maar ook langs Elvis’ laatste rustplaats en naar de vliegtuigen die de zanger bezat. Een must do voor iedereen die naar het Diepe Zuiden gaat.

Nu kun je tickets voor Graceland zelf boeken, maar het aantal beschikbare kaartjes is beperkt. Wie zijn of haar trip bij Riksja Travel boekt, krijgt de kaartjes voor Graceland er echter gewóón bij.

Oak Alley Plantation Riksja Travel - Unsplash-min5. Overnacht in een voormalig slavenverblijf

Een ander voordeel van een reis boeken via Riksja Travel is dat deze organisatie altijd op zoek gaat naar unieke accommodaties – iets anders dan de standaard. Dat is ook in het geval van de reis Southern Charm het geval. Je slaapt bijvoorbeeld in het plaatsje Greenwood, op zo’n twee uur rijden vanuit Memphis, in een huisje dat vroeger op een plantage stond. De hutjes zijn in principe intact gelaten, hoewel ze nu wel over airco en een keukentje beschikken. Een unieke ervaring die je bovendien een idee geeft van het bestaan, en de ellende, van de vroegere slaven.

Plantage Riksja Travel - Unsplash-min6. Dineer in het restaurant van Morgan Freeman

Naast Memphis, Nashville en New Orleans is ook Clarksdale, Mississippi een van Amerika’s belangrijkste, muzikale bestemmingen. Volgens de legende is hier de blues ontstaan – en de blues is op haar beurt weer een voorportaal voor alle latere popmuziek. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat het fenomeen muziek uit Clarksdale komt.

Omdat er natuurlijk ook gewoon gegeten moet worden, hebben we een aanrader voor je: Ground Zero Blues Club. De eigenaar van het restaurant is niemand minder dan acteur Morgan Freeman en met name de pulled pork is er-rug goed.

Katoen Riksja Travel - Unsplash-min7. Doe een excursie over een katoenplantage

De meeste plantagehuizen zijn niet langer in gebruik en degene die dat wel zijn, zijn vaak niet open voor het publiek. Riksja Travel weet echter de huizen te vinden die zowel in gebruik als open zijn. Wie via hen boekt, krijgt er een excursie over een katoenplantage bij. Je leert dan alles over Amerika’s donkere slavernijverleden, hoe katoen werd geplukt én hoe dit proces er nu uitziet. En je mag het ook zelf proberen.

Radarboot Riksja Travel - Pixabay-min8. Stap aan boord van een radarboot

Naast de karakteristieke jazz in het French Quarter heeft New Orleans nóg iets waar de stad bekend om staat: de aanwezigheid van verschillende radarboten. Ze liggen aangemeerd in de rivier Mississippi, maar sommige exemplaren varen uit om reizigers een unieke view van de stad te geven.

Helemaal uniek is een zogenoemde Jazz Cruise. Je wordt dan getrakteerd op live jazz-optredens en een lunchbuffet. Veel zuidelijker dan dat wordt het niet.

Riksja Travel LogoHoe boek ik deze reis?

Toffe slaapplaatsen, unieke excursies en een route langs de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Amerika’s Diepe Zuiden. Riksja Travel regelt het allemaal voor je wanneer je Southern Charm boekt: een reis van negentien dagen langs onder meer Savannah, Charleston, Great Smoky Mountains National Park, Nashville, Memphis, New Orleans en nog véél meer. Ze fixen niet alleen de rondreis, maar ook – indien gewenst – je vliegtickets.

Meer weten? Vraag dan geheel verblijvend een offerte aan!