Afrika OnlyCanada Only

Aanrader: een bezoek aan Wall Street

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Laat je rondleiden door voormalig Wall Street Traders

door Jeroen Meester en Boy Tijbosch


New York’s financiële district is het belangrijke economische centrum ter wereld en een must-see voor iedereen die naar The Big Apple gaat. Tuurlijk – lopen door de straten waar je het geld haast kan horen ruisen is een ervaring op zich. Maar alleen in de aanwezigheid van iemand die daadwerkelijk heeft gewerkt op de beursvloer kom je dingen te weten waar je anders nóóit van had gehoord. Andrew Luan is de eigenaar van The Wall Street Experience en leidt sinds een aantal jaar geïnteresseerden langs de hoogtepunten van Wall Street.

Een functie op of aan Wall Street is lang geen garantie voor het behouden van je baan – zo is gebleken. Andrew Luan, oprichter van The Wall Street Experience en voormalig vice-president van de Deutsche Bank, weet er alles van. Hij kreeg – net als vele anderen – het deksel op de neus tijdens de economische crisis. Sindsdien verdient hij zijn brood met het geven van rondleidingen over het terrein dat hij ooit als zijn werkgebied bestempelde. Maar mét plezier – en uiterst professioneel. Zijn paradepaardje? De Financial Crisis Tour: een hoog aangeschreven wandeltocht langs alle hoogtepunten van New York’s Financial District.

BARSTEN EN BOMINSLAGEN

De New York Stock Exchange, de Federal Reserve: het zijn interessante gebouwen waar je met de Financial Crisis Tour allemaal langskomt. Andrew leid je alleen niet naar binnen: dit is niet meer mogelijk sinds 9/11/. Wel weet hij ongelooflijk veel over de directe omgeving en wijst hij details aan die je anders nooit had ontdekt. ‘Die scheur daar’, vertelt hij, wijzend op een op het oog nietszeggende barst in het dak van de Federal Reserve, die is ontstaan toen de WTC-torens instortten. Dit gebouw is door die knap dusdanig ingezakt dat er het een en ander is verschoven.’ En zo gaat het verder. Ook het gebouw ‘The Corner’ heeft in het verleden beschadigingen opgelopen en Andrew weet precies waarom: ‘Dit gat is ontstaan tijdens de bomaanslag van 1920.’

CRISIS

Vanzelfsprekend komt niet alleen het verleden aan bod. Ook over de huidige stand van zaken en de meest recente economische crisis weet Andrew het een en ander te vertellen. Zo stopt de tour uitgebreid bij het voormalige pand van de Lehman Brothers – door vele aangewezen als een van de belangrijkste bronnen van het ontstaan van de crisis. Het gebouw huisvest niet langer kantoren. Je kunt er nu een woning huren, hoewel dat waarschijnlijk allen is weggelegd voor de meest welvarenden. Ook interessant is het verhaal van de Bank Of America – een bank die volgens Andrew in het verleden meermaals te maken heeft gekregen met uit de hand lopende protesten. ‘Daarom hebben ze hun kantoor verplaatst’, weet hij. ‘Ze zitten nu verspreid over heel Manhattan, in kleinere kantoren. Voor een lange tijd waren zelfs de adressen daarvan onbekend.’ Zelfs de Nederlandse invloed op Wall Street is hem niet onbekend. ‘Absoluut, Nederland heeft aan de basis gestaan van deze hele stad – ook aan die van het financiële district. Maar het zijn de New Yorkers die er structuur in hebben gebracht. Die Hollanders deden soms maar wat.’

GEÏNTERESSEERD?

Een kijkje in de financiële keuken van een stad die nooit slaapt is de moeite waard – of je nu precies weet dat de afkorting CDO staat voor Collateralized Debt Obligations óf die term je doet denken aan een nieuwe hamburgerketen in de Bronx. De begeleiders van The Wall Street Experience weten veel en dat is niet onopgemerkt gebleven: zowel de CNN als de BBC en de New York Times hebben de rondleiding aangeschreven. Bij deze doet Amerika Only dat ook.


Bron: Amerika Only Magazine
Foto's: Jeroen Meester/Amerika Only