Canada Only

Ah – dus dáárom voel je je altijd zo verlept na een lange vlucht…

Vliegen
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Heb je het je ooit afgevraagd waarom je altijd zo vreselijk zuur uit een vliegtuig stapt? Well – het komt omdat je lichaam nogal wat te verduren krijgt tijdens een lange reis. Dit, bijvoorbeeld.

Je wordt van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuurstof beroofd

De zuurstof in de cabine is 75% van de hoeveelheid die we in NL zijn gewend. Dat leidt weer tot duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn en een algemeen, ongemakkelijk gevoel.

Je smaakpapillen raken voor eenderde verdoofd

Hierdoor hoor en proef je minder dan gebruikelijk. En zelfs dán zijn die vliegtuigmaaltijden vaak amper weg te krijgen…

Je wordt omringd door ziektekiemen

De helft van de lucht in het vliegtuig wordt gerecirculeerd. Hierdoor verspreiden virussen zich simpelweg makkelijker. Matter of fact – de kans om verkouden te worden is in een plane honderd (!) keer groter dan normaal.

Je wordt blootgesteld aan kosmische straling

Een vlucht van zeven uur geeft je evenveel straling als een x-ray-scan. Kun je nagaan wat er met je gebeurt als San Francisco je eindbestemming is…

Je krijgt te maken met een lage luchtvochtigheid

En daarmee wordt de kans op uitdroging flink groter. Een vlucht van drie uur verbruikt – bij gebrek aan een beter woord –al zo’n anderhalf liter vocht.

Je wordt opgeblazen door de luchtdruk

Buikpijn is geen zeldzaam fenomeen tijdens het vliegen. Heb je ook altijd het gevoel dat je als een soort strandbal de cabine verlaat? Blame it on the hoge luchtdruk. Deze zorgt voor verstopping en een opgeblazen gevoel.

Je bloed stroomt niet goed door

Komt door een gebrek aan beweging. In het ergste geval loop je meer risico op trombose.