Afrika OnlyCanada Only

Aha: Dus DIT zijn de redenen achter die stapeltjes met stenen in Amerika’s nationale parken…

Great Smoky Mountains National Park
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

In een Amerikaans nationaal park of een ander natuurgebied geweest? Dan ben je ongetwijfeld bekend met dit soort opvallende opeenstapelingen:

Mocht je denken dat deze zelfgemaakte rotsformaties puur decoratief zijn? Dan heb je het mis. De stapeltjes worden namelijk crains genoemd en hebben daadwerkelijk een functie. Ze dienen namelijk als markers voor wandelaars die speciaal voor zo’n hike naar een nationaal park komen.

En dat is niet het enige. De crains worden de laatste jaren ook steeds meer gebruikt voor meditatiedoeleinden. Kenners beweren dat het opeenstapelen van de stenen zorgt voor meer focus en balans in het leven. Nee – dat hebben we zelf niet geprobeerd. Maar er zal ongetwijfeld een keer van waarheid inzitten…

De stapeltjes stenen zien er aandoenlijk en onschuldig uit, maar daar zijn de meningen aanzienlijk over verdeeld. Sterker nog – in parken als Zion National Park zijn ze helemaal niet blij met de creaties. Hier wordt het zelfs vandalisme genoemd. Park rangers luiden de noodklok: crains hebben meer impact op het milieu dan de doorsnee bezoeker denkt. Volgens he worden de benodigde stenen te vaak uit de grond gegraven, wat aanwezige planten mogelijk beschadigt. Nu is het natuurlijk zo dat één stapeltje stenen niet zo heel veel kwaad kan. Echter ontdekte Zion eerder dit jaar honderden crains die allemaal gemaakt waren door mediterenden. Daarom roept Zion nu op: laat de stenen alsjeblieft liggen, waarvoor je ze ook wil gebruiken.