Canada Only

Alle 50 staten gerangschikt, van niet leuk naar leuk

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

50. ARKANSAS

De meningen over Arkansas zijn verdeeld. De inwoners vinden het ‘de meest natuurlijke stad van Amerika’. De rest van het land vindt dat niet. Little Rock is niet onaardig, maar goed. Daar rij je ook geen dagen voor om.

49. WEST VIRGINIA

West Virginia ken je uit één van de grootste country-hits aller tijden. Maar wist je dat John Denver eigenlijk helemaal niet zingt over West Virginia, maar over Maryland? Bovendien: Wie naar West Virginia wil heeft niet heel veel keuze. Buiten het feit dat het niet de grootste staat van Amerika is, is ook nog eens 75 procent bebost.

48. WISCONSIN

Waarom Wisconsin zo weinig wordt besproken in reisgidsen en -magazines? Misschien omdat er meer koeien dan mensen wonen. Misschien daarom.

47. MARYLAND

Hoewel Washington DC geografisch binnen de grenzen van Maryland ligt, rekenen we dit federale gebied niet mee. En dat kost Maryland zeer veel punten, want buiten de Amerikaanse hoofdstad om is er bar weinig te doen. Het artistieke Baltimore is mogelijk de moeite waard.

46. NEBRASKA

Rollende tumbleweeds schijnen het hier goed te doen. Voor bezoekers valt er in Nebraska bar weinig te beleven.


45. DELAWARE

Sorry, Delaware. Hoewel plaatsen als Rehoboth Beach écht niet onaardig zijn kunnen we niet veel met een staat die voornamelijk bekend staat om het niet zo bekend zijn.

44. INDIANA

Indianapolis wordt ‘het kruispunt van Amerika’ genoemd. Dat is overigens niet echt iets positiefs: veel reizigers gebruiken de plaats als overstappunt tijdens een doortocht om er vervolgens zo snel mogelijk weer weg te zijn. De staat heeft wél een van ‘s werelds mooiste raceparcours: de Indy 500.

43. CONNECTICUT

Laten we het zo stellen: van alle staten in het Amerikaanse oosten valt er in Connecticut toch wel érg weinig te beleven. Steden als Salisbury en Greenwich zijn leuk als je er toevallig bent, maar wie van jouw vrienden heeft óóit een rondreis door Connecticut gemaakt? Precies.

42. ALABAMA

Alabama bruist van de historie. Helaas gaat het niet om de meest positieve bladzijdes uit het Amerikaanse geschiedenisboek. Van het protest van Rosa Parks tot strategische plaatsen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog: het gebeurde allemaal in deze staat.

41. RHODE ISLAND

Amerika’s kleinste staat heeft gewoon niet zoveel bezienswaardigheden, op de stad Providence na. En het is natuurlijk altijd leuk om Quahog uit de animatieserie Family Guy te bezoeken. Oh wacht, die plaats bestaat niet.


40. KENTUCKY

Je hebt als staat een serieus imagoprobleem wanneer iedereen je associeert met een internationale kippenboer. Sure – Kentucky heeft best mooie plaatsen, de Mammoth Caves zijn hier het bewijs van. Maar we kunnen er niet omheen: als wij Kentucky horen denken we aan een boneless bucket. En zo zal het altijd blijven.

39. MINNESOTA

Wat is er aantrekkelijk aan een staat waar het in de winter -40 graden Celsius kan worden? De Mall of America, misschien. De grootste mall van Amerika telt 520 winkels, 50 restaurants en een aantal uiteenlopende attracties.

38. NEW HAMPSHIRE

Je verwacht het misschien niet, maar New Hampshire is geen onaardige staat. De White Mountains zijn zelfs alles behalve onaardig. En op de een of andere manier staan er hier méér achtbanen dan in Florida. Maar ja, het waait er ook ellendig hard…

37. MISSOURI

Wat is er mis met Missouri? De staat heeft met St. Louis een aantrekkelijke, stedelijke troef in handen. Bovendien loopt de Route 66 voor een groot deel door het centrale gebied. Het probleem is dat St. Louis nog altijd een van Amerika’s gevaarlijkste steden is en dat de 66 op bepaalde plekken niets meer dan vergane glorie is. Daarnaast wilden er ooit dusdanig weinig mensen in Jefferson City wonen dat er een wet kwam die vereiste dát men er ging wonen. Als zelfs je eigen inwoners de staat niets vinden wordt een hogere notering érg lastig.

36. KANSAS

De stad Kansas City is niet alleen geen bezoek waard, de plaats ligt ook nog eens in de verkeerde staat. Inderdaad – Kansas City ligt in Missouri. Met de Flint Hills als een van de schaarse bezienswaardigheden krijgen we Kansas écht niet hoger…


35. IOWA

Iowa is best leuk – voor een dag. Steden als Des Moines demonstreren de agrarische cultuur van de staat, terwijl dorpjes als Pella juist trots zijn op hun Hollandse roots. Maar na 24 uur heb je het écht wel gehad met John Deere-tractors.

34. ILLINOIS

Illinois klinkt misschien als een Amerikaanse staat die je absoluut gezien moet hebben, maar we hebben welgeteld drie hoogtepunten voor je: Chicago, Chicago én Chicago.

33. IDAHO

Een van de grootste attracties in Idaho is een bed-and-breakfast in de vorm van een hond. Dat zegt toch wat over de hoeveelheid bezienswaardigheden in deze staat waar men dol is op familie, God en appeltaart. Wél telt Idaho een aantal bijzondere natuurparken.

32. MICHIGAN

Bij Michigan denk je aan Detroit. En bij Detroit denk je aan stedelijk verval. Tip: Denk maar gewoon niet aan Detroit. Michigan is meer dan dat. Michigan is meren. Lake Michigan, bijvoorbeeld.

31. NORTH DAKOTA

North Dakota is nét South Dakota. Maar dan zonder Mount Rushmore, zonder Crazy Horse, zonder Badlands – eigenlijk zonder alles wat die staat zo indrukwekkend maakt. En als je niet eens de beste van de twee Dakota’s kunt zijn beland je op deze plek.


30. SOUTH CAROLINA

Charleston wordt vaak verkozen tot Amerika’s mooiste, meest romantische, meest knusse, meest gezellige, meest sfeervolle bestemmingen. Wij hebben zo het idee dat daar een goed marketingbureau achter zit, maar goed. Het is ook niet zo dat South Carolina onterecht wordt opgehemeld. De moerassen en heuveltoppen zijn zeker de moeite waard.

29. VERMONT

Geen billboards, geen Interstates en vooral veel bomen. Dat zijn voor sommige reizigers reden genoeg om deze staat compleet te mijden, maar maak hier voor ten minste in de herfst een uitzondering. De Indian Summer is hier op haar allerbest. Bovendien – Ben & Jerry’s komt uit Vermont. Over pluspunten gesproken.

28. PENNSYLVANIA

Heb je er altijd al van gedroomd om met je huurauto achter het paard en wagen van een Amish-gezin te belanden? Dan maak je in Pennsylvania de meeste kans om jouw dromen te verwezenlijken. Naast Amish vind je hier ook een aantal bijzondere steden, waaronder het voor Amerikaanse begrippen historische Philly.

27. MAINE

Zeg je New England, dan zeg je Maine. Van pittoreske vuurtorentjes tot woeste klippen: dit is Amerika zoals de founding fathers het voor ogen hadden.

26. NEW JERSEY

New Jersey heeft het povere imago een echte industriestad te zijn. Dat is min of meer wel waar, maar tussen de hijskranen door vind je her en der best leuke bezienswaardigheden. De gokstad Atlantic City is er een van, net als Cape May. En een ligging vlakbij New York is natuurlijk altijd goed.

25. NORTH CAROLINA

North Carolina wordt neergezet als de minste van de twee Carolina’s. Op politiek gebied valt daar zeker wat voor te zeggen: de staat introduceerde onlangs een aantal naar racisme en discriminatie riekende wetten waardoor meerdere muzikanten er niet langer wilden optreden. Maar goed, dat is politiek. Voor toeristen is er meer dan genoeg. De Great Smoky Mountains zijn het hoogtepunt.

24. OHIO

Wil je van die typisch Amerikaanse, rode boerderijen zien? Daarop maak je in Ohio een goede kans. Veel van Amerika’s producten komen uit Ohio, maar de aardappeloogst is vanzelfsprekend niet wat de bezoekers lokt. Zij komen voor pretpark Cedar Point, bekend van haar zeventien (!) achtbanen.

23. WYOMING

Yellowstone. National. Park. Drie redenen om gewoon tóch die honderden kilometers vanuit het westen om te rijden. De bizons en geisers zijn het waard.

22. VIRGINIA

Virginia promoot zichzelf als ‘het nieuwe zuiden’, een vrij moderne staat met méér ruimte voor wat Modern USA wordt genoemd. Maar niet alles staat in het teken van kantoorgebouwen – en dat is maar goed ook. Zonder de Blue Ridge Parkway en de Skyline Drive blijft er ten slotte niet heel veel over.

21. LOUISIANA

Louisiana en gastvrijheid passen nét zo goed bij elkaar als jazz en New Orleans. Tel daar de gumbo en de jambalaya bij op en we moeten zeggen dat Louisiana een alleraardigste staat is om gezien te hebben.


20. MONTANA

Wie de letterlijke én figuurlijke hoogtepunten van Montana wil zien, moet snel zijn. De gletsjers van het Glacier National Park staan door de klimaatsverandering érg onder druk: naar verwachting zijn ze er in de toekomst niet meer. Maar ook dan betekent dit niet het einde voor dit park. Je vindt hier ook nog negenhonderd kilometer aan wandelpaden.

19. HAWAII

Hawaiianen eten meer geblikt voedsel dan andere Amerikanen. Jaarlijks slaan ze gezamenlijk zeven miljoen blikken achterover. Wat dat te maken heeft met de aantrekkelijkheid van de eilandengroep? Niets, maar we vonden het leuk om een keer iets anders over Hawaii te melden dan surfers, vulkanen en Honolulu.

18. SOUTH DAKOTA

Sommige reizigers beweren dat er, op Mount Rushmore na, niets is te zien in de meest zuidelijke Dakota. We zijn het er niet mee eens. Naast de gebeitelde presidentskoppen is er óók nog een gebeitelde Indiaan – Crazy Horse. En wat te denken van Sioux Falls, Rapid City en het Jewel Cave National Monument. Nee, je moet behoorlijk cynisch zijn wil je jezelf niet vermaken in South Dakota.

17. ALASKA

Alaska is zó dun bevolkt dat er per vierkante mijl gemiddeld één persoon woont. Alsof dat al niet genoeg duidt op absolute wildernis zijn sommige nationale parken zo’n beetje alléén bereikbaar per sneeuwschuiver. En tóch heeft Alaska iets. Al met al is het de Amerikaanse staat met de meeste stranden. Jep, meer dan Californië en Florida bij elkaar.

16. OKLAHOMA

Oklahoma heeft van alle staten het langste deel Route 66. Hier vind je een aantal interessante attracties die ooit stops voor handelaars waren. Pops in Arcadia is daarvan géén voorbeeld: deze zaak, waar meer dan vijfhonderd soorten frisdrank worden verkocht, staat er nog niet zo heel lang en is meer bedoeld voor de dorstige reizigers van nu.

15. MASSACHUSETTS

In de meeste staten van Amerika vind je rust – heel veel rust. Niet in Massachusetts. Vergeleken met de rest van het land krioelt het hier van de mensen. Dat gebeurt dan wel op een aantal mooie gebieden: zowel Boston als Cape Cod zijn méér dan de moeite waard. En Martha’s Vineyard is Obama’s favoriete vakantiebestemming. Die móet er toch verstand van hebben.

14. TENNESSEE

We draaien er niet omheen – Tennessee is muziek. Probeer dat maar eens te ontkennen met steden als Memphis en Nashville in je gelederen. Een staat die je wellicht niet tijdens je eerste, tweede of derde bezoek aan The States bezoekt, maar toch zéker wel tijdens de vierde.

13. NEW MEXICO

Wil je tijdens jouw VS-reis de opmerkelijke combinatie tussen aliens, woestijnen, bergtoppen en chilipepers zien? Ga dan naar New Mexico. Huur wel een wagen die tegen een stootje kan: slechts 25 procent van alle wegen is er geasfalteerd.

12. OREGON

Wie in Californië is geweest weet dat het landschap richting het noorden alsmaar ruiger wordt. Oregon is wat dat betreft een goede aanvulling op de Golden State. Met haar woeste kustplaatsen en hoge bergtoppen is dit een populaire bestemming bij outdoor-minded Amerika.

11. GEORGIA

Sure, er zijn mooiere staten om ‘on your mind’ te hebben dan Georgia. Maar van alle staten in het Amerikaanse zuiden is Georgia, wellicht op Florida, misschien wel de meest toegankelijke. Fietspaden, antebellums en leuke bestemmingen als Savannah en Atlanta – Georgia heeft wel wat.


10. MISSISSIPPI

De armste staat van Amerika, de meeste obesitas-patiënten en de slechtste educatie. Nee, als je het zo bekijkt nodigt Mississippi nu niet echt bepaald uit tot een bezoek. Toch is de staat wél de moeite waard. Vanwege de Mississippi – de rivier, in dit geval – én vanwege historierijke plaatsjes als Natchez. En natúúrlijk omdat Elvis hier vandaan komt.

9. COLORADO

De meest liberale staat van het moment is ongetwijfeld Colorado. Dat heeft natuurlijk te maken met de recente legalisatie van marihuana, maar ook met de attitude van de inwoners. Alles is hier zó laid-back… Wat wil je ook met de Rocky Mountains in je achtertuin?

8. NEVADA

We willen je absoluut niet op ideeën brengen. Maar mocht je nou een geschikte plek zoeken voor iets heel lugubers – een lijk, bijvoorbeeld – dan biedt de woestijn van Nevada meer dan genoeg ruimte. Ten slotte is deze wildernis ook host voor een geheime, militaire basis, een uitermate bizar festival én een enorme gokstad.

7. TEXAS

Bestel een steak van méér dan twee kilo, verorber hem binnen het uur en betaal de rekening niet. Zo’n fenomeen kan maar in één staat. Texas – je houdt ervan óf je haat het. Wij rekenen onszelf tot die eerste categorie.

6. WASHINGTON

Wat Boeing, Microsoft en Starbucks gemeen hebben? Ze komen allemaal uit Washington – de staat Washington. Wat Seattle en Olympic National Park met elkaar delen? In principe niets: ze zijn gewoon allebei de moeite waard.Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

5. UTAH

65 procent van Utah bestaat uit beschermd gebied. Met andere woorden: 65 procent van Utah is zó mooi dat deze delen beschermd moeten worden tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Ben je al onderweg?

4. ARIZONA

Door de bijnaam ‘The Grand Canyon State’ is het niet moeilijk om te bepalen wélke attractie nou dé must-see van Arizona is. De Antelope Canyon, natuurlijk. Deze prachtige, door Navajo-indianen beheerde kloof is op zich al een reden om naar Arizona te komen. En dan schijnt er ook nog een andere, iets grote canyon te zijn…

3. NEW YORK

De staat New York draait compleet om New York City. Er zijn natúúrlijk geen natuurgebieden. ‘s Werelds meest beroemde watervallen vind je sowieso niet in deze staat. En vanuit New York is het ook niet relatief eenvoudig om Canada te bezoeken. Ja, wij houden ook van NYC, maar vergeet vooral de rest van deze indrukwekkende staat niet.

2. FLORIDA

Het is volkomen logisch om Florida te associeren met zon, zee en gigantische muizen. En toch willen we je éven wijzen op al die fantastische waterbronnen in het midden van de staat. Of op historische plaatsjes als St. Augustine. Maar goed – geniet vooralsnog gewoon van je bezoek aan Disney World. Dat zouden wij ook doen.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

1. CALIFORNIË

Sommige reizigers vinden de Golden State misschien wat overhyped. Anderen gaan liever naar staten met meer natuur, zoals Utah en Arizona. Waarom Californië dan toch op één staat? Omdat dit het ideale instapmodel is voor iedereen die alle bovenstaande staten wil bezoeken. Want zeg nou zelf – welke andere staat heeft nou zowel wereldsteden als beroemde nationale parken, geweldige stranden, een prachtig klimaat en de móóiste mogelijkheden voor een road trip?