Canada Only

De allereerste JCPenney ter wereld? Die vind je in DIT Amerikaanse dorpje

JCPenney - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Maakt shoppen bij JCPenney standaard deel uit van jouw trip naar een Amerikaans winkelcentrum? Overweeg dan een trip naar Kemmerer in de staat Wyoming.

Alle hedendaagse, grote bedrijven moeten ergens beginnen. Neem Walmart. Dat was ooit niet veel meer dan een flauwe gebakswinkel in Bentonville, Arkansas. Het heette toen niet eens Walmart, maar 5&10.

JCPenney heeft een soortgelijke historie. Dat was, toen het in 1902 werd opgericht, niets meer dan een kleine kledingzaak opgericht door James Cash Penney. Hij deed dat in Kemmerer, Wyoming – niet wetende dat hij ooit de gróótste retailer ter wereld zou worden.

Penney kocht de zaak als filiaal van de toenmalige Golden Rule-keten. Maar in 1909 was het blijkbaar zat om onder die naam te opereren. Hij nam het concern over van de oorspronkelijke eigenaren en breidde direct uit met dertig filialen. De belangrijkste wijziging: ze kregen allemaal de naam JCPenney opgespeld.

Door de jaren heen groeide JCPenney uit tot een Amerikaans fenomeen: een warenhuis dat destijds zijn weerga niet kende. Op het hoogtepunt had JCPenney maar liefst tweeduizend filialen.

Inmiddels gaat het minder goed met het bedrijf. JCPenney moest zich in 2020 failliet laten verklaren. Het werd daarna overgenomen door Brookfield Asset Management en Simon Property Group. Deze overname heeft ervoor gezorgd dat de winkels anno nu nog bestaan, zij het in mindere mate.

[themify_layout_part id=34172]

Kan ik de winkel bezoeken?

De allereerste zaak in Kemmerer staat echter ook nog – en hij is te bezoeken. Waar de meeste JCPenney-filialen enorme filialen zijn, is deze versie in Wyoming nog altijd de winkel die het aan het begin van de twintigste eeuw was. Mét een hedendaags aanbod.

Het leuke aan de winkel is dat het eigenlijk een soort museum is. Je ziet er, naast kleding, ook oude foto’s, nieuwsberichten, memorabilia en méér.

[themify_layout_part id=34170]

Waar kan ik nóg meer over JCPenney te weten komen?

Wil je tóch nog meer weten over JCPenney? Check dan het Penney Homestead and Museum. Ligt aan de overkant van de straat.

Bron: Only In Your State

[themify_layout_part id=37739]

[themify_layout_part id=34047]