Canada Only

Alles wat je moet weten over een bezoek aan de Niagara Falls

Niagara Falls
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Nu hebben we het vaak over de Bryce Canyon, de Grand Canyon en Las Vegas. Maar wat ons betreft, mogen de Niagara Falls zo in dat rijtje aansluiten. De wereldberoemde watervallen zijn tenslotte net zo goed een bestemming die je óóit moet hebben gezien. Concrete plannen om de Falls te bezoeken? Dan moet je dit weten!

Misschien een stomme vraag. Maar hoeveel watervallen zijn er nou eigenlijk?

Niagara Falls is een verzamelnaam voor in totaal drie watervallen. Vanaf de Amerikaanse kant bekeken zijn dit, van links naar rechts, de Horseshoe Falls, de Bridal Veil Falls en de American Falls.

Ah – op die manier. En wat zijn dan de mooiste?

Dat ligt aan je persoonlijke voorkeur – natuurlijk. Wel zijn de meeste reizigers vooral gecharmeerd van de Horseshoe Falls. Da’s ook de grootste van allemaal, dus er valt iets voor te zeggen.

Niagara Falls

De watervallen liggen dus precies tussen Canada en Amerika in?

Ja en nee. Exact genomen ligt een derde van de watervallen in Amerika en de rest in Canada. Maar grof gezegd kun je er inderdaad vanuit gaan dat de Falls de grensovergang tussen Canada en The States vormen.

Zijn ze het beste te zien vanaf de Canadese of de Amerikaanse zijde?

Dat ligt eraan welke waterval je wil zien. Vanaf de Amerikaanse kant sta je vlakbij het punt waar het water van de Bridal Veil Falls en de American Falls naar beneden klettert. Datzelfde geldt voor de Canadese kant, maar dan voor de Horseshoe Falls. Al met al zijn we geneigd te zeggen dat je de Falls als geheel beter ziet vanaf de Canadese zijde. Neemt niet weg dat de Amerikaanse kant ook zo zijn voordelen heeft.

Niagara Falls

Is er geen manier om ze van beide kanten te zien?

Dat is inderdaad de beste oplossing. Hiervoor loop je over de Rainbow Bridge naar de overkant – over de Niagara River. Hou er wel rekening mee dat je Amerika verlaat en/of ingaat en dus met de bijbehorende douane te maken krijgt.

Ik heb iets gehoord over een boottocht. Is dat de moeite waard?

Oh, absoluut. The Maid of the Mist is een klassieker. Deze boot vaart tot vlak onder alle watervallen en geeft je daarmee een spectaculair zicht op de Falls. Poncho’s zijn inbegrepen: je blijft namelijk niet droog.

Niagara Falls

Wat is er te beleven rondom de Falls? Ik heb vernomen dat het een beetje een kermis is…

Een kermis is eigenlijk wel het juiste woord voor de taferelen in Clifton Hill, Canada en Buffalo, New York. Daar waar de Niagara Falls niet in een nationaal park liggen, zijn ze ook niet beschermd tegen commerciële mogelijkheden. Het resultaat is dat beide kanten rijkelijk zijn voorzien van allerlei, bij gebrek aan een beter woord, goedkope attracties. Sommige daarvan (de Burger King heeft een gigantisch Frankenstein-beeld op het dak) zijn leuk voor een foto. Over het algemeen raden we je aan het bij de Falls te houden.

Nu ik toch zo dicht bij Canada ben: is het iets om daar rond te kijken?

Je kunt een dagtrip naar Toronto aan je reis toevoegen. De stad ligt op zo’n anderhalf uur rijden van de Niagara Falls – best te doen, dus. Heb je de gigantische CN Tower ook direct gezien!

Banner FOX, Verre Reizen van ANWB

Ik ben erover uit en wil de watervallen zien. Wat voor soort reis raden jullie aan?

Een road trip door het Amerikaanse oosten waarbij je ook naar de Niagara Falls gaat en optioneel Toronto, Canada bezoekt. De watervallen zijn prachtig, maar je kan moeilijk twee weken lang op deze plaats blijven.

Kijk bijvoorbeeld naar deze reis van onze partners van FOX, Verre Reizen van ANWB. Hierbij bezoek je de Falls, maar ook Toronto, Philly, Washington DC en natuurlijk New York City. Een supergave trip door het oosten van The States.