Canada Only

Alles wat je moet weten over Area 51

Area 51
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De ultrageheime, militaire basis in de woestijn van Nevada is de laatste tijd behóórlijk vaak in het nieuws – mede doordat Area 51 op 20 september 2019 dreigt te worden bestormd door een behoorlijke menigte. Wáárom gebeurt dit – en wat is Area 51 eigenlijk?

[affiliate location=”nevada-2″ type=”amerikanl”]

[affiliate location=”nevada-2″ type=”tradetracker”]

[affiliate location=”nevada-2″ type=”ticketlinks”]

Om te beginnen – wat is Area 51 precies?

Area 51 is een geheime, militaire basis in de woestijn van Nevada. Het complex ligt op ongeveer drie uur rijden vanuit Las Vegas. De faciliteit is in gebruik sinds de jaren vijftig.

Officieel heet Area 51 The Groom Lake Test Site. Die naam is een verwijzing naar de gelijknamige zoutvlakte die ernaast ligt.

Waarvoor wordt Area 51 gebruikt?

Volgens verschillende verklaringen is Area 51 de plaats waar meerdere spionagevliegtuigen zijn getest. De Amerikaanse overheid daarentegen houdt de lippen tamelijk stijf op elkaar. Het gebied werd tot voor kort officieel niet eens erkend, wat wellicht de bodem is geweest voor alle theorieën die er rondom Area 51 circuleren.

Little A'Le'Inn, Rachel
Foto: Travel Nevada

Ja – hoe zit het daarmee? Waar komen alle complottheorieën vandaan?

Het geheimzinnige karakter van Area 51 heeft ervoor gezorgd dat veel mensen complotten zijn gaan bedenken voor wat er écht gebeurt in de militaire basis. Zo zou de maanlanding hier zijn opgenomen en probeert Amerika vanuit Area 51 het weer te beïnvloeden.

Het meest bekend is de alientheorie. Deze is gebaseerd op een aantal ‘ontboezemingen’ die zogenaamde ex-medewerkers zouden hebben gedaan. Area 51 zou verschillende UFO’s herbergen en zelfs levende, buitenaardse wezens huisvesten.

Is het mogelijk om Area 51 te bezoeken?

Nou – niet echt. Het complex wordt altijd bewaakt en diens bewakers mogen je letterlijk doodschieten wanneer je te dichtbij komt. Dit is overigens nooit gebeurd, maar er zijn wel voorbeelden waarbij trespassers een boete van 600 dollar kregen.

Hoe dichtbij kan ik komen?

Area 51 kan op twee manieren worden benaderd. De meest toegankelijke route is via het plaatsje Rachel. Je rijdt dan eerst zo’n tien kilometer over een onverharde weg middenin de woestijn, tot je uiteindelijk bij een poort aankomt. Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat je hier omkeert.

De tweede toegangsweg ligt naast Groom Lake Road. Je rijdt hier twintig kilometer off-road en wordt hier alleen tegengehouden door een stopbord. Daarbij vind je overigens wel een serieuze waarschuwing: wie toch verder rijdt, maakt kans op een boete, gevangenisstraf of zelfs de dood.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Stel – ik rij richting de ingang. Zie ik dan iets van de basis?

Nee. In dat geval zie je een toegangspoort óf een stopbord – beiden in the middle of nowhere.

Is er wel een mogelijkheid om de daadwerkelijke basis te zien?

Die is er wel – en het is ook legaal. Vanaf de top van Tikaboo Peak zie je in de verte de gebouwen en de landingsbaan die bij Area 51 horen.

Het is overigens niet makkelijk om daar te komen. Hier gaat een ingewikkelde, bloedhete wandeling aan vooraf.

Ik wil er wel iets van meekrijgen, maar ga écht niet naar die poort rijden. Kan dat?

Ja. Verschillende plekken in de Nevada-woestijn leven zo’n beetje van de Area 51-hype. Het gehucht Rachel, de dichtstbijzijnde plaats, is daar een goed voorbeeld van. Je vindt hier bijvoorbeeld Little A’Le’Inn: een hotel en restaurant helemaal in het teken van de basis.

De meest dichtbijgelegen snelweg is door de staat Nevada omgedoopt tot Extraterrestrial Highway. Hieraan liggen verschillende dorpjes waar je allerlei aan aliens verwante attracties vindt, zoals de gift shop Area 51 Alien Center in Amargosa Valley.

Little A'Le'Inn, Rachel
Foto: Travel Nevada

Hoe zit het met die geplande bestorming?

Ene Matty Roberts uit Californië maakte deze zomer een Facebook-evenement aan. Hij riep daarbij op tot een bestorming van het militaire gebied, onder het mom ‘ze kunnen ons niet allemaal tegenhouden’.

Zo’n twee miljoen mensen hebben zich hiervoor aangemeld. De bestorming staat gepland voor 20 september 2019.

Tot slot – wonen er nou echt aliens in Area 51?

Er is nooit bewijs gevonden voor enig buitenaards leven in Area 51. Het hele alienverhaal lijkt ook te zijn uitgegroeid tot een manier om meer toeristen naar het binnenland van Nevada te krijgen.

Tegelijkertijd blijft de Amerikaanse overheid opvallend vaag over Area 51. Mocht er één plek zijn waar je wel geconfronteerd kan worden met E.T., dan zetten wij ons geld op de woestijn van Nevada.

[affiliate location=”nevada-2″ type=”amerikanl”]

[affiliate location=”nevada-2″ type=”tradetracker”]

[affiliate location=”nevada-2″ type=”ticketlinks”]