Canada Only

Alles wat je moet weten over een bezoek aan Mount Rushmore

Mount Rushmore National Memorial - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Mount Rushmore National Memorial is een van de beroemdste bestemmingen in de Verenigde Staten. Mount Rushmore bezoeken? Dit moet je weten wanneer je een trip naar het monument in South Dakota’s Black Hills overweegt.

Om te beginnen: wat is Mount Rushmore eigenlijk precies?

Mount Rushmore National Memorial is een ode aan wat voor veel Amerikanen de vier beste presidenten ooit zijn. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn uit een forse bergwand in de staat South Dakota gehakt. Ideetje van Gutzon Borglum, een kunstenaar die het hele project overzag. Hij overleed voor hij het eindresultaat kon zien.

[themify_layout_part slug=”leestips-south-dakota”]

Ah – oke. En iedereen vond dat destijds een goed idee?

Niet echt, eigenlijk. De Black Hills, waar Mount Rushmore staat, is voor de Natives die er altijd al woonden heilige grond. Ze werden er in de jaren 1800 verjaagd, zodat de Amerikanen er in alle rust konden zoeken naar goud. Op bloederige wijze, om precies te zijn.

Het is dus best bizar dat de Amerikanen jaren later juist die regio uitkozen voor een ode aan hun leiders. Veel Native Americans hebben er dan ook tegen geprotesteerd. Het bekendste protest is Crazy Horse Memorial: een soortgelijk project, maar dan van de Native leider Crazy Horse.

[themify_layout_part id=34170]

Wat kan ik doen bij Mount Rushmore?

De meest ondernomen activiteit bij Mount Rushmore National Memorial is simpelweg omhoog staren en de koppen aangapen. Dat kan vanaf verschillende plekken.

Grand View Terrace

De meeste foto’s van Mount Rushmore zijn gemaakt vanaf Grand View Terrace. Dit is min of meer het hoofdplatform van het Memorial: de plek met de duidelijkste view op de presidentskoppen.

Avenue of the Flags

Avenue of the Flags is de – bij gebrek aan een beter woord – doorgangsweg naar Grand View Terrace. Je vindt er 56 vlaggen: eentje voor iedere Amerikaanse staat plus de vlag van Washington DC, de Amerikaanse territoriale gebieden Guam, Amerikaans Samoa en de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de Noordelijke Marianen.

Presidential Trail

De Presidential Trail is de main wandeling van het Memorial. Je komt via dit pad vlak onder het monument te staan – bij iets wat ooit de rechterwenkbrauw van Abe was.

Lincoln Borglum Visitor Center

Het onmisbare bezoekerscentrum ligt onder het Grand View Terrace. Hier kom je, aan de hand van onder meer een film, meer te weten over de constructie van het bouwsel.

Evening Lighting Ceremony

Van eind mei tot begin september vindt er iedere avond een lichtceremonie aan. Daarbij wordt Mount Rushmore verplicht. Let wel: het is een behóórlijk nationalistisch tafereel dat sommige Amerikanen hoog opnemen.

[themify_layout_part id=37739]

Hoeveel tijd heb ik nodig bij Mount Rushmore?

Dat ligt er een béétje aan wat je wil zien. Wij zeggen – loop in ieder geval de Presidential Trail, bekijk het monument vanaf Grand View Terrace en bezoek het Lincoln Borglum Visitor Center. Met twee tot drie uur kom je een heel eind.

Wat kost Mount Rushmore bezoeken?

Niets – Mount Rushmore is gratis toegankelijk. Je moet echter wél betalen voor een parkeerplaats. Dat kost je tien dollar per voertuig.

[themify_layout_part id=34047]