Afrika OnlyCanada Only

Zeilhoogtepunt: America’s Cup

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Eén van de oudste sportevenementen ter wereld, de America’s Cup, is momenteel aan de gang in de Verenigde Staten. De zeilwedstrijd tussen twee teams werd al in 1851 voor het eerst gehouden en anno 2013 wordt er nog steeds gestreden om de Auld Mug.

door Remco Tervoort

De America’s Cup is een zeilwedstrijd of regatta waarin twee teams, de huidige kampioen en de uitdager, het tegen elkaar opnemen op het water. Anders dan de naam doet vermoeden is de America’s Cup geen Amerikaans evenement. Het is vernoemd naar de eerste winnaar van de race, het jacht America van The New York Yacht Club.

Amerikaanse rol

Desondanks hebben de Verenigde Staten wel altijd een grote rol gespeeld in de America’s Cup. Amerika leverde tot 1983 altijd de winnaar van de zeilwedstrijd. In dat jaar wist voor het eerst in de geschiedenis een niet-Amerikaans jacht de prestigieuze race te winnen. Australia II ging er met de winst vandoor. In de loop der jaren wisten er ook teams uit Nieuw-Zeeland en Zwitserland te winnen.

De America’s Cup wordt normaal gesproken gehouden in het land waar de cuphouder vandaan komt. Momenteel nemen Oracle Team USA en Emirates Team New Zealand het tegen elkaar op in de baai van San Francisco. Beide teams varen in met een vleugel uitgeruste catamaran, die speciaal is gemaakt voor de America’s Cup.

Huidige race

De winnaar van het evenement is degene die als eerste negen races wint. Nieuw-Zeeland staat er het beste voor. Zij staan met 8-6 voor en hoeven dus nog maar één race te winnen.

Update

De beslissing valt woensdag 25 september tijdens de allerlaatste wedstrijd. De stand is momenteel gelijk.

Ben jij bekend met de America’s Cup? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook en Twitter!