Canada Only

Amerika heeft een tekort aan huurauto’s en dus zijn de prijzen verviervoudigd

Monument Valley - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

We hopen natuurlijk allemaal dat we later dit jaar naar Californië, Florida of een andere, Amerikaanse bestemming kunnen vliegen. Gratis tip van ons: begin dan maar alvast met sparen. Niet per se voor je vliegticket, maar voor een huurauto.

Verschillende verhuurbedrijven hebben namelijk te maken met een flink tekort aan verhuurbare vehikels. En dat heeft de prijs behóórlijk opgevoerd.

Neem bijvoorbeeld Orlando. Een compacte auto, zoals de Toyota Yaris, huur je normaal gesproken voor minder dan $30 per dag. Het koekblik kost je nu echter $150 per dag als je hem volgende week nodig hebt. 

En dat is dan nog een van de goedkoopste opties. Sommige bedrijven rekenen volgens waarnemers met bedragen tot $300 per dag.

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Hoe kan dit?

Door de pandemie hebben verhuurbedrijven in 2020 nauwelijks auto’s verhuurd. Veel van hen hebben daarom grote hoeveelheden van hun wagenpark verkocht.

Inmiddels trekt het aantal reizigers in staten als Florida langzaam weer aan. Daardoor overtreft de vraag naar auto’s ruimschoots het aanbod.

‘Maar dan kopen ze toch gewoon weer wat auto’s terug?’ Mja – dat gaat dus niet zo makkelijk. Er heerst momenteel een wereldwijde achterstand in de voertuigproductie die nodig is om die verhuurvloten te bevoorraden.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

Uitverkocht

Afgelopen weekend hadden achttien van de twintig grote vliegvelden in Florida geen auto’s meer beschikbaar. Dat meldt Jonathan Weinberg, CEO van AutoSlash, tegenover CNN. Eenzelfde situatie deed zich volgens hem voor in Hawaii en in Phoenix, Arizona. Hij verwacht dat dit richting de zomer niet gaat veranderen.

‘Vorig jaar kon je in Hawaii voor $5 per dag een auto huren’, stelt Weinberg. ‘Nu moet je daar blij zijn met $300 per dag.’

Een zoektocht langs verschillende vergelijkingswebsites laat zien dat je in Orlando $300 per dag mag neerleggen voor een Kia Rio. De enige, beschikbare wagen in Maui, Hawaii is een Yukon – voor $500 per dag.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]

Wat kan ik hier aan doen?

De tekorten komen met name voor bij populaire vakantiebestemmingen. Op bestemmingen die minder in trek zijn, is het nog wel mogelijk om voor $300 per week – en niet per dag – een auto mee te nemen.

‘Moet ik dan ergens anders landen als ik later dit jaar nog wil reizen en goedkoop wil huren?’ Niet per se. Belangrijk is dat je je auto ver van tevoren huurt. En dat zeggen wij niet. Dat zeggen de verhuurbedrijven zelf. Ze stellen dat ze dan beter in staat zijn om voertuigen op plekken neer te zetten waar ze het hardst nodig zijn.

Een andere optie is huren bij een bedrijf dat juist volop profiteert van deze crisis: Turo. Turo is een soort Airbnb van de autoverhuur, waarbij eigenaren hun (tweede) auto verhuren aan reizigers. Daar komen nog wél gangbare prijzen voor.

Bron: CNN