Afrika OnlyCanada Only

Amerika richt zich tot reizigers: ‘Vraag je ESTA uiterlijk 72 uur voor vertrek aan!’

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een belangrijke reminder op de website van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Ze herinneren reizigers namelijk aan een relatief nieuwe maatregel: de ESTA kan tot 72 uur voor vertrek naar The States worden aangevraagd. ‘Realtime goedkeuringen behoren tot het verleden’.

Met andere woorden:vraag je niet op tijd je reistoestemming voor The States aan? Dan wordt toegang tot het land je simpelweg verboden, zo meldt de website.

Een ESTA aanvragen

Wie ooit naar de Verenigde Staten is gereisd, is er zonder twijfel mee bekend: het aanvragen van een ESTA. Dit elektronische reissysteem is sinds 2009 aan te vragen via een officiële website en functioneert voor de Amerikaanse overheid als een soort waarborging van de binnenlandse veiligheid.

Een ESTA aanvragen kan ook via verschillende reisbedrijven die hierbij ondersteuning bieden, zoals E-Visums.

Zo’n ESTA is twee jaar geldig. Hij kan in die tijd meerdere malen worden gebruikt. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je paspoort tussentijds verloopt. Daarnaast moet je ESTA natuurlijk in eerste instantie worden goedgekeurd. Want geef je per ongeluk aan dat je een terrorist bent? Dan wordt het een lastig verhaal om Amerika überhaupt nog in te komen – of het nu wel of niet om een foutje gaat.

VliegenVeranderende maatregelen

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft hierop aansluitend ook nog aan dat Amerikanen zelf bepalen aan welke eisen reizigers zoal moeten voldoen. Die eisen kunnen tussentijds veranderen, zoals nu dus het geval is.

Het Ministerie adviseert reizigers naar de Verenigde Staten dan ook met klem om de voorwaarden goed door te nemen – vóór ze aan boord gaan van een vliegtuig richting The States. Dit kan, zo stelt het Ministerie, bij de ambassade van de Verenigde Staten in Wassenaar, maar ook bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist.

VliegenVisa versus ESTA

Ga je zelf naar de Verenigde Staten? Dan volstaat in de meeste gevallen het aanvragen van een ESTA.

Er zijn echter situaties waarbij je als reizigers geen ESTA, maar een visum nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je denkt langer dan negentig dagen in The States te blijven – of wanneer je met een ander doel naar de VS gaat dan een (kort) toeristisch of zakelijk bezoek.

Het lastige met visa is dat er, in tegenstelling tot de ESTA, niet één soort bestaat. Sterker nog – de Amerikaanse overheid hanteert een breed scala aan visa voor de meest uiteenlopende omstandigheden. Ga je naar The States voor een zakenbezoek dat tussen de drie en de zes maanden duurt? Dan heb je het B1-visum nodig. Maar doe je mee aan een uitwisselingsprograms? Dan is het J1-visum een vereiste. Een lastige situatie, dus.

VlagEen visum aanvragen

Hoewel de recente waarschuwing van het het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid niet rept over het aanvragen van een visum, is het handig ook deze zo vroeg mogelijk aan te vragen.

Heb je een visum voor Amerika nodig? In dat geval is het handig om hier een gespecialiseerde organisatie voor in te schakelen. E-Visums helpt reizigers voor wie de ESTA niet volstaat aan het benodigde visum. Meer info hierover vind je hier!

Bron: TravelPro.nl