Dat maakte Jen Psaki, de woordvoerder van het Witte Huis, deze week bekend. Verschillende Europese ambassadeurs worden echter steeds ongeduldiger.
Het Witte Huis liet in juni al weten dat het trans-Atlantische werkgroepen in het leven heeft geroepen. Deze groepen zijn belast met het in goede banen leiden van een eventuele opheffing van het inreisverbod.
Toch zijn diezelfde groepen in september nog steeds niet tot iets van een akkoord gekomen.
‘We begrijpen zeker dat mensen staan te trappelen om hun geliefden weer te zien’, meldde Psaki tijdens een persconferentie. ‘Het inreisverbod impact op veel mensen overal ter wereld.’
‘Er zijn desondanks nog geen definitieve, nieuwe regels’, voegde Psaki eraan toe. ‘De restricties blijven voor nu van kracht.’
[themify_layout_part slug=leestips-amerika]
Europa wordt ongeduldig
De houding van Amerika ten opzichte van het inreisverbod valt echter steeds slechter bij verschillende, Europese prominenten.
‘Het reisverbod brengt serieuze schade toe aan economische en menselijke banden – in een tijd waarin dit juist het hardst nodig is’, schreef Stavros Lambrinidis, ambassadeur van de Europese Unie, aan de Verenigde Staten.
‘Ik kan het er niet meer mee eens zijn’, voegde Philippe Etienne, de Franse ambassadeur in Washington DC, daar aan toe.
‘Volledig gevaccineerde Europeanen de toegang tot de VS ontzeggen brengt schade toe aan de relatie tussen Europa en en de VS’, aldus de ambassadeur van Ierland.
Eerder dit jaar maande de International Air and Transport Association (IATA) The States al tot haast ten opzichte van het inreisverbod. Zelfs bondskanselier Angela Merkel bemoeide zich met de kwestie. Na haar bezoek aan het Witte Huis liet president Biden weten op korte termijn iets bekend te maken. Dat is in wezen niet gebeurd.
[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]
Inreisverbod
Het inreisverbod voor reizigers uit de Schengen-zone, waaronder Nederland valt, is inmiddels meer dan 530 dagen van kracht. Het werd in 2020 ingevoerd door toenmalig president Trump om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Trump hief het verbod op zijn laatste werkdag op, maar president Biden installeerde het vrijwel direct na zijn inauguratie opnieuw.
Bron: CNN
[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]