Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Natuur

Bryce Canyon National Park - Pixabay
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Amerikaanse nationale parken – daar zijn er 61 van. Het is daarom niet heel makkelijk om de mooiste exemplaren eruit te vissen. De bekendste nationale parken van Amerika ook absoluut bij onze favorieten. Het is safe to say dat iedere Amerika-fans minstens één keer de grandeur van Grand Canyon, de hitte van Death Valley en de geur van dennennaalden in Yosemite National Park moet hebben ervaren. Maar er is meer...

Direct naar
De nationale parken
Onontdekte parken
State Parks
Nog meer natuur

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]

Yosemite National ParkAmerikaanse nationale parken

Yosemite National Park. Grand Canyon National Park. Yellowstone National Park. Dit zijn zomaar wat namen uit het aanbod Amerikaanse nationale parken: exemplaren die vrijwel ieder jaar terugkeren in de top tien meest bezochte nationale parken van Amerika. Het meest bezochte nationale park van Amerika is onder Nederlandse reizigers echter nét iets minder bekend. Dit is namelijk Great Smoky Mountains National Park in North Carolina en Tennessee. Het natuurgebied verwelkomt jaarlijks rond de tien miljoen mensen.

Utah’s Mighty Five
Wie het allemaal net iets ongerepter wil, is in de staat Utah aan het juiste adres. Het bekendste park in de Beehive State is zonder twijfel Bryce Canyon National Park. Canyonlands National Park hoort echter evengoed bij de allermooiste, Amerikaanse nationale parken. Dit nationale park bestaat uit een roodbruine wildernis die goed is te zien vanaf de gigantische, zandstenen boog Mesa Arch. Die boog had overigens ook niet misstaan in het nabijgelegen Arches National Park, ook een van de gaafste nationale parken van Amerika.

De drie Amerikaanse nationale parken vormen, aangevuld met Capitol Reef National Park en Zion National Park, de Mighty Five van Utah.

Michigan - PixabayNationale parken Amerika: onontdekte parken

Amerika telt ook nog flink wat Amerikaanse nationale parken waar relatief weinig reizigers komen. Een park als Isle Royale National Park in de staat Michigan is daar een goed voorbeeld van. Dit park trekt jaarlijks zo’n achttienduizend bezoekers. Dat komt in dit specifieke geval door de lastige bereikbaarheid. Je komt er alleen met een vliegtuig of boot, maar ontdekt dan wel een schitterende groep beboste eiland waar wolven en elanden de dienst uitmaken. We weten overigens niet hoe die er zijn gekomen…

Valley Of Fire State ParkState Parks

Kennis maken met Amerika’s prachtige natuur en de nationale parken van Amerika? Dat hoeft niet per se in de Amerikaanse nationale parken. State Parks worden, niet heel verrassend gezien de naam, niet door de federale overheid, maar door de staat in kwestie beheerd. Ze zijn een welkome aanvulling op het assortiment nationale parken van Amerika. Utah heeft bijvoorbeeld met Goblin Valley State Park een geweldig alternatief in huis voor mensen die de Bryce Canyon al hebben gezien. Nevada’s Valley Of Fire State Park is dé bestemming voor iedereen die het eventjes helemaal heeft gehad met de (hopelijk) rinkelende gokautomaten en felle neonlichten van Las Vegas. Florida’s Blue Springs State Park ligt op ongeveer een uurtje rijden van Orlando en is met haar blauwgroene bronwater een ideale plek om af te koelen van een dagje slenteren in Disney World, Universal Studios of de Florida Mall. Geen nationale parken van Amerika, wel fantastisch!

Amerikaanse nationale parken - PixabayNog meer natuur

Weer andere gebieden vallen niet onder beheer van de federale overheid of staat (en zijn dus geen Amerikaanse nationale parken), maar worden gereguleerd door bijvoorbeeld de Navajo. Deze Native Americans hebben het voor het zeggen in het prachtige Monument Valley of in Arizona’s Antelope Canyon: spiraalvormige rotsformaties die toegankelijk zijn onder de begeleiding van een gids.

De naam Big Sur verwijst naar een berggebied langs de kust van Californië en hoort ook niet bij het aanbod nationale parken van Amerika. Het is wél het decor voor wat de mooiste road trips van de USA is: Highway 1.

Het bekendste natuurfenomeen buiten de Amerikaanse nationale parken is zonder twijfel de Niagara Falls. De watervallen zijn geen National Park of State Park, maar daar heeft de ligging op de grens van Amerika en Canada verder niets mee te maken. Het gebied rond de Falls was namelijk al privébezit toen het National Park-systeem haar intrede deed.

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]