Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Senaat en Huis van Afgevaardigden

Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het Amerikaanse Congres is de wetgevende instantie van de Verenigde Staten. Dit orgaan bestaat uit een hoger- en lagerhuis. Deze huizen noemen we achtereenvolgens de Amerikaanse senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Direct naar
De Senaat van Amerika
De afgevaardigden
Hoe ontstaan wetten in de VS?

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]

De Amerikaanse Senaat

De Amerikaanse Senaat houdt zich bezig met onder meer buitenlandse zaken. Senators worden rechtstreeks gekozen, wat om de twee jaar gebeurt. Ze blijven vervolgens zes jaar zitten in de Amerikaanse Senaat. De senatoren vormen zo de helft van het Congres. Dit Congres komt bijeen in het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC.

Huis van AfgevaardigdenHet Huis van Afgevaardigden

De andere helft van het Amerikaanse Congres bestaat uit het Huis van Afgevaardigden. Leden van dit Huis – afgevaardigden genaamd – worden, net als de Amerikaanse senaat, om de twee jaar rechtstreeks gekozen en dienen eveneens een termijn van twee jaar. Veel Amerikaanse wetten ontstaan in het Huis van Afgevaardigden.

Amerikaanse senaatHoe ontstaan wetten in de VS?

Het is niet altijd even duidelijk hoe de Amerikaanse wetgeving nu precies tot stand komt. Je vindt daarom hieronder de korte versie van hoe een Amerikaanse wet ontstaat. We kunnen het niet eenvoudiger maken!

Stap 1
Elke wet begint als een idee. Zo’n idee kan afkomstig zijn van iemand uit het Huis van Afgevaardigden, maar ook van doorsnee burgers.

Stap 2
Dit idee wordt vervolgens uitgesproken in het Huis van Afgevaardigden in het Capitool. Een desbetreffend comité ontvang dit idee en maakt er een solide wetsvoorstel van maakt.

Stap 3
Het wetsvoorstel wordt daarna besproken in het Huis van Afgevaardigden – via een debat. Een minimale meerderheid, dus vijftig procent van de stemmen plus één, is nodig om het voorstel goed te keuren.

Stap 4
Het wetsvoorstel wordt daarna naar de Amerikaanse Senaat gestuurd waar er opnieuw over wordt gestemd. Dit voorstel gaat, wanneer deze opnieuw een meerderheid heeft, naar de president.

Stap 5
De president kan vervolgens drie dingen doen met het wetsvoorstel. Het voorstel wordt daadwerkelijk een wet wanneer de president ervoor kiest om deze te ondertekenen. Hij kan er echter ook voor kiezen het voorstel te vetoën. Dit houdt in dat het feest niet doorgaat. Een zogenaamde pocket veto is een derde optie. De president doet dan niets, waarna het voorstel – na tien dagen en als het Congres een zitting houdt – alsnog een wet wordt.

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]