Afrika OnlyCanada Only

Amerika’s meest notoire serial killers

Gevangenis
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Drie bekende slachters op een rij.

door Derk Bruger

Je ziet ze in series en films. Ze worden veracht, maar ook bewonderd. En wanneer een seriemoordenaar een gebied in zijn greep heeft, komen de kranten vaak met angstaanjagende bijnamen, zoals The Milwaukee Cannibal en The Toolbox Killers. Volgens voormalig chef van de FBI, John Douglas, zijn er in Amerika ten alle tijden tussen de 35 en 50 seriemoordenaars actief. Dit zijn misschien wel de meest bekende.

JOHN WAYNE GACY
Moorden: 33
Bijnaam: The Clown Killer

John Wayne Gacy werd in 1968 veroordeeld tot tien jaar cel nadat hij twee minderjarige jongens had aangerand. Maar omdat Gacy goed gedrag vertoonde in de gevangenis kwam hij na anderhalf jaar al vrij. Daarna werd Gacy snel een gewaardeerd lid van de gemeenschap. Hij begon een loopbaan als Pogo The Clown en trad op op kinderfeestjes en parades. Een echte allemansvriend…

In de zes jaar dat hij vrij was, wist Gacy echter 33 jonge mannen te vermoorden. De lichamen begroef hij in de kruipruimte onder zijn huis en in zijn tuin. Toen hij daar geen ruimte meer had, dumpte hij de lichamen in de rivier. Zijn slachtoffers waren lifters, gigolo’s en andere jonge mannen die vóór hun dood gemarteld en verkracht werden. Nadat de politie de overblijfselen in zijn kelder vond, bekende Gacy zijn misdaden. Op 10 mei 1994 werd Gacy geëxecuteerd door middel van een injectie.


TED BUNDY
Moorden: 30-100
Bijnaam: The Lady Killer

Ted Bundy was een knappe, vriendelijke en charismatische man. Maar achter dat gezicht ging het brein van een psychopaat schuil. Tussen 1974 en 1978 vermoordde hij dertig jonge vrouwen. Althans, dat is het aantal wat hij heeft opgebiecht. Schattingen van het aantal slachtoffers dat hij maakte lopen op tot een kleine honderd. De FBI houdt het op minimaal 36.

Bundy deed zich vaak voor als gehandicapte of politieagent, om zo zijn slachtoffers mee te lokken. Soms brak hij bij ze in en sloeg hij zijn slachtoffers dood terwijl ze sliepen. Nadat hij ze had vermoord, martelde en ontleedde hij de levenloze lichamen. Vaak nam hij ook nog een souvenir mee voor thuis. Een hoofd, bijvoorbeeld. Op 24 juli 1989 kwam hij in Florida op de elektrische stoel terecht.


ED GEIN
Moorden: 2
Bijnaam: The Mad Butcher Of Plainfield

Met twee moorden op zijn naam is Ed Gein misschien niet de meest indrukwekkende seriemoordenaar, ware het niet dat hij veel verder ging dan moorden alleen. Na het overlijden van zijn moeder draaide hij compleet door. Op begraafplaatsen groef hij de lijken op van vrouwen van middelbare leeftijd, om een ‘vrouwenpak’ te maken van hun huid.

Na Gein’s arrestatie in 1957 werden overal lichaamsdelen gevonden: hoofden, neuzen, kommen gemaakt van schedels, huidmaskers en organen. Hij spendeerde de rest van zijn leven in een gesticht, waar hij in 1984 overleed als gevolg van hartfalen en kanker. Een groot aantal boeken en films, waaronder Psycho, The Texas Chainsaw Massacre en The Silence Of The Lambs zijn gebaseerd op zijn misdaden.