Canada Only

Arizona’s Grand Canyon wordt een International Dark Sky Park. DIT houdt het in!

Grand Canyon National Park - Pixabay-min
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Naast National Park krijgt het bekendste natuurgebied van de Verenigde Staten nóg zo’n unieke titel.

[affiliate location=”grandcanyonnationalpark” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”grandcanyonnationalpark” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”grandcanyonnationalpark” type=”ticketlinks”]

Want Arizona’s Grand Canyon National Park mag dan misschien bekend staan om het betere steen- en rotswerk, het park heeft ook een fabuleuze sterrenlucht. Dat weten de meeste reizigers niet: tenslotte bezoek je de Grand Canyon het liefst wanneer het nog licht is. Maar bij heldere nachten is de lucht zelfs zó bijzonder dat de Grand Canyon er een speciale titel voor krijgt: die van International Dark Sky Park.

Wat is een International Dark Sky Park?

Een International Dark Sky Park wordt door de Dark Sky Association (DA) omschreven als ‘een land in het bezit van een exceptionele kwaliteit van sterrennachten en een nachtelijke omgeving, beschermd vanwege zijn wetenschappelijke, natuurlijke, educatieve of culturele erfgoed en/of publiekelijk genot’. Of met andere woorden en zoals gezegd: een bestemming met een fabuleuze sterrenlucht.

Die status krijg je overigens niet zomaar. Wereldwijd zijn er slechts zeventig International Dark Sky Parks. Bovendien wacht de Grand Canyon al een tijdje op deze officiele status. Het park wacht namelijk al sinds 2016 op deze eervolle vermelding, vooral omdat de lucht rondom het drukke Grand Canyon Village veel vervuild licht bezat – en ja, dat is een ding.

Dát probleem is inmiddels opgelost. De Grand Canyon zelf stelt dat, ook in de toeristische delen van het park, de sterren goed te zien zijn, waardoor ze binnenkort officieel aan de haal kunnen gaan met de titel International Dark Sky Park.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Sterren kijken

Mócht je nu niet overtuigd zijn van de kwaliteit van het heelal boven de Grand Canyon, ga dan naar de Grand Canyon Star Party, van 22 tot 29 juni 2019. Dit evenement vindt ieder jaar plaats en geeft je de mogelijkheid om planeten als Jupiter, Saturnus en Mars te zien door de telescopen van verschillende aanwezige astronomen. Dat kan vanaf nu op praktisch iedere plek vanaf de North én de South Rim.

[affiliate location=”grandcanyonnationalpark” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”grandcanyonnationalpark” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”grandcanyonnationalpark” type=”ticketlinks”]