Afrika OnlyCanada Only

Arizona’s tweede ravijn

Antelope Canyon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De mooiste bezienswaardigheid van Arizona? Grand Canyon, zonder twijfel. Maar de staat huisvest nóg iets unieks. Aanzienlijk kleinschaliger – niet minder spectaculair. ’t Is Antelope Canyon, een uniek verschijnsel beheerst door de Navajo-indianen.

door Boy Tijbosch

Nee, de naam verwijst niet naar een aftandse dierentuin in Brooklyn. Antelope Canyon is één van Amerika’s fraaiste natuurverschijnselen. De naam zegt je misschien niets, de kans is groot dat je de roodoranje steencombo’s óóit ergens hebt gezien. De Antelope Canyon is een ravijn, een kleintje. Een smalle gleuf waar natuurgeweld door de jaren heen het een en ander kapot heeft geslagen. ’n Grand Canyon-principe op aanzienlijk kleinere schaal.

Upper Canyon

De Navajo-indianen hebben jarenlang geprobeerd ‘hun’ canyon geheim te houden voor de buitenwereld. Da’s lastig, voor een kloof. Op den duur ontdekten buitenstaanders de bijzonder gekleurde ravijn, waarna de Navajo het geheel zijn gaan beheren. De Upper Canyon is het meest noordelijk gelegen deel van de Antilope Canyon en kan niet worden betreden zónder adequate leiding. Dat is nodig ook, want eind jaren negentig spoelden er nog elf mensen weg na een onverwachte vloedgolf. Onder leiding van een gids vertrekken bezoekers over de gladgestreken rotsen. Al met al bestrijkt de Upper Canyon niet meer dan een voetbalveld, hoewel de tocht relatief lang aanvoelt. Reserveren? Verplicht!

Lower Canyon

Geen trek in reserveringen? Dan kun je ook de Lower Canyon bezoeken, een aanzienlijk groter deel bestaande uit spiraalvormige rotsformaties. Ook hier vinden begeleide rondleidingen plaats, hoewel sommige gidsen bezoekers ook alleen laten afdalen. Apart, want dit deel is minder toegankelijk dan de Upper Canyon – trappen en smalle afdalingen zijn aanwezig. Wél is de Lower Canyon gevarieerder qua uiterlijk. Geen wonder dat de populariteit de laatste jaren flink toeneemt. Reserveren? Hoeft niet!

Wat zijn jouw ervaringen met de Antilope Canyon? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook en Twitter!