Afrika OnlyCanada Only

Naar de Death Valley? Bezoek zéker het Badwater Basin!

Badwater Basin - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het Badwater Basin is bekend als het laagste punt van het westelijk halfrond – en een béétje van Bassie en Adriaan. De gigantische zoutvlakte is een van de populairste bestemmingen in Death Valley National Park, Californië.

Die naam? Die heeft het Badwater Basin te danken aan het feit dat de zoutvlakte ooit ontstond uit een kleine poel waarvan het water héél erg zout was. Bad water, dus.

Dat betekent overigens niet per se dat het water van slechte kwaliteit was, want dat viel dan wel weer mee. 

Sterker nog – sommige planten en dieren konden er overleven. We bedoelen maar.

[themify_layout_part id=34444]

Wat is er te zien?

Anno nu staat het Badwater Basin vooral bekend om zijn lage ligging. Het ligt namelijk 86 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagst gelegen punt van Noord-Amerika.

De vlakte zelf is ongelooflijk groot: 518 vierkante kilometer. Een deel daarvan is te zien vanaf een boardwalk die start vanaf de nabijgelegen parkeerplaats. Hij is 1,6 kilometer lang en het kost je ongeveer veertig minuten om hem heen én terug te lopen.

Wie dat doet, wordt helemaal omringd door zout. De merkwaardige kleur van de vlakte geeft je min of meer het idee dat je op een andere planeet bent beland.

Kijk daarbij goed naar de bergen in het oosten. Je ziet hier namelijk een bord dat de hoogte van het zeeniveau aangeeft. Je krijgt daarmee een goed beeld van hoe laag je jezelf daadwerkelijk bevindt.

Vergeet echter ook niet naar het westen te kijken. Daar zie je namelijk de berg Telescope Peak. Die is 3.366 meter hoog en een ideale weergave van hoe fors de verschillen tussen laag en hoog in dit deel van Californië zijn.

[themify_layout_part id=34170]

Wat moet ik weten voor ik naar Badwater Basin gaat?

Iets dat je wellicht heel vaak is gezegd, of wat je eigenlijk allang wist, is dat het in Death Valley National Park nogal warm kan worden. Temperaturen van boven de 50 graden Celsius zijn in de zomer orde van de dag. Het lopen over de boardwalk wordt dan ook uitsluitend vóór 09:00 aangeraden, zodat je de ergste hitte vermijdt.

De parkeerplaats heeft genoeg plekken voor auto’s, bussen en rv’s. De boardwalk zelf is bovendien toegankelijk voor rolstoelen en er zijn toiletten in de nabije omgeving.

[themify_layout_part id=37739]

Waar vind ik Badwater Basin?

Zien? Je vindt Badwater Basin op zo’n 25 kilometer rijden vanaf het bezoekerscentrum van Furnace Creek. Volg de borden en je komt er min of meer vanzelf.

Bron: National Park Service

[themify_layout_part id=34047]