Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Het bekendste kunstwerk in Boston bestaat uit… een groep eenden

Make Way For Ducklings - Anneloes Keunen via Amerika Only
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het populaire werk staat in het stadspark Boston Common en luistert naar de illustere naam Make Way For Ducklings.

In een historische stad als Boston zou je denken dat het bekendste kunstwerk een standbeeld van Benjamin Franklin of iets dergelijks is. Boston heeft ook daadwerkelijk een standbeeld van Benjamin Franklin, moeten we zeggen. Maar dat is onder de bewoners van de hoofdstad van Massachusetts niet het meest geliefde werk in Boston. Nee – die officieuze eer gaat naar een veel merkwaardiger bouwsel.

Make Way For Ducklings bestaat namelijk uit een moedereend en haar acht nakomelingen. Ze sieren een pad in het noordelijke deel van het park Boston Common.

[themify_layout_part slug=”leestips-boston”]

Kinderboek

Het beeldwerk is gebaseerd op een Amerikaans kinderboek uit 1941. Dat boek heet ook Make Way For Ducklings. Het gaat over twee eenden, Mr. en Mrs. Mallard, die de stad Boston als hun nieuwe thuis kiezen. Daar aangekomen vinden ze dat er toch teveel fietsers en voetgangers zijn. Teveel om veilig te zijn voor hun dan nog ongeboren jongen, zeg maar.

Eenmaal geboren blijft het gezin toch in de Boston Common wonen, maar dan op een soort eilandje in een van de hier aanwezige wateren. Het stadspark is dan ook de meest logische locatie voor het in 1987 verrezen bouwwerk.

[themify_layout_part id=34170]

Het kunstwerk

De beelden zelf zijn gemaakt door kunstenares Nancy Schön. Ze zijn geplaatst als een soort ode aan Robert McCloskey, de schrijver van Make Way For Ducklings. Daarmee maakte hij, zoals het plaquette voor het kunstwerk vermeldt, ‘kinderen over de hele wereld bekend met de Boston Common’.

Het kunstwerk bestaat uit beelden van Mrs. Mallard en haar acht kids: Jack, Kack, Lack, Mack, Nack, Oack, Pack en Quack. We hebben geen idee waar Mr. Mallard is gebleven.

[themify_layout_part id=37739]

Make Way For Ducklings bekijken

Wil je Make Way For Ducklings bekijken tijdens je trip naar Boston? Dan moet je dus in de Boston Common zijn. Het beeld ligt in het noorden van het park, waardoor het goed is te combineren met een andere bezienswaardigheid in de stad: het knusse Acorn Street.

Tot slot: soms wordt Make Way For Ducklings in een bijzondere outfit gestoken. Een beetje à la Manneken Pis, zeg maar. De eenden hebben kerstpakjes en dragen, bij goede prestaties van de Red Sox, een baseball-tenue.

Make Way For Ducklings - Anneloes Keunen via Amerika Only
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

[themify_layout_part id=34047]